aktuellakurser2

Här kan du se vilka kurser som går att söka just nu.
Journalistik på nätet och källskydd ingår i praktiskt taget alla kurser.
De flesta kurser går i Kalmar.
Vi lägger stor vikt vid vad du skriver i din ansökan

Du måste ha varit yrkesverksam som journalist i mer än två år för att bli antagen till kurs på Fojo.
Du har rätt att gå två kostnadsfria Fojo-kurser per år.

Ta alltid med egen dator!

Kravaller, upplopp och bilbränder - Örebro

När: 15-16 november 2017, prel även onsdag kväll
Var: City konferenscenter, Klostergatan 23, Örebro
Sista sökdag: 26 oktober

En demonstration urartar. Fotbollssupportrar ryker ihop. Misshandel, stenkastning. Fylla vid midsommarfirande. Kriminella gäng. Bilar sätts i brand. Någon skjuter skarpt. Unga män i förorten som inte vill ha med journalister att göra.
Det händer i Sverige. Det är otäckt att vara med om.

Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Fredrik Backman

- Från krönikör på gratistidning till internationellt fenomen

Vad: Ett samtal med Fredrik Backman
När: Fredag 24 november kl 9.30 – 12.30 inkl fikapaus
Var: Kungsvalvet, Hantverkargatan 52, Stockholm
Sök senast: 27 oktober

Truckförare som blev krönikör som blev författare. Först på Helsingborgs Dagblads gratistidning Xtra Helsingborg. Anställdes på Moore magazine i Stockholm, ”Sveriges största livsstilsportal för män” men sa upp sig efter ett drygt år för att frilansa istället. 2012 kom boken En man som heter Ove. ”Fyra av hans böcker har nått New York Times bästsäljarlista, de har översatts till 40 språk och filmatiseringen av hans första bok En man som heter Ove Oscarsnominerades.”(Forum).  I augusti släpptes Vi mot er, uppföljaren till Björnstad.

Säkerhetskursen

Tid: 11–15 december 2017
Sök senast: 24 oktober

Situationen för journalister som bevakar konfliktområden i världen blir alltmer utmanande. Journalister riskerar att bli trakasserade, hotade, misshandlade, kidnappade, fängslade och mördade.
Internationella konventioner som skyddar journalister i kris och krig tycks förlora i respekt. Journalister riskerar att bli måltavlor.

Politik och propaganda

Tid: 15-19 januari 2018
Sök senast: 16 november

Vem sätter agendan valåret 2018? Det blir en utmaning för dig som reporter och redaktör. Det politiska landskapet är rörligare än någonsin. Och andra aktörer än de svenska väljarna kan försöka påverka valutgången. Du vill i demokratins namn göra ett anständigt arbete. Den här kursen är för dig!

Fram med fakta - valspecial

Tid: 29 januari-9 februari  2018
Sök senast: 16 november

Den här gången vill vi att du som är med på kusen tar med en egen idé att gräva vidare på, gärna något som är aktuellt inför valet. Vi kommer efter kursen ge fortsatt stöd i grävandet och planerar en uppföljningsdag senare i vår.

Konstruktiv journalistik

Tid: 19-23 februari  2018
Sök senast: 16 november

Konstruktiv journalistik handlar inte om positiva eller negativa nyheter. Det handlar om journalistik som har relevans i samhället. Positiva nyheter saknar ofta samhällsrelevans, som ” katt får hjälp komma ned från ett träd” 

Berätta levande!

Tid: 26 februari-2 mars 2018
Sök senast: 16 november

Som journalist har du ett guldläge. Du kan få tillgång till människors historier, besöka företag och institutioner, kräva att få träffa beslutsfattare och du kan dyka upp i alla möjliga sammanhang var som helst utan att det är konstigt.

Podcast

Tid: 5-9 mars 2018
Sök senast: 16 november

Här är kursen för dig som vill lära dig göra en podcast från grunden. Hela vägen från inspelning till redigering och publicering. Vi grottar i ljudberättandets dramaturgi, tittar in bakom kulisserna hos några av Sveriges mest framgångsrika poddar och spanar in en framtid full av ljud.

EU och världen

Tid: 19-23 mars 2018
Sök senast: 16 november

Det här är en kurs i hur man som journalist i Sverige bevakar EU. Vad händer med EU? Och hur påverkar det Sverige? På många samhällsområden påverkas lagar och regler i Sverige av beslut inom EU. EU är t ex världens största konsumentmarknad.

Samhällsreportaget

Tid: 16-20 april 2018
Sök senast: 16 november

Vad händer runtom i Sverige?
Verkligheten blir alltmer komplicerad. Vardagen inpå knuten känns både nära och avlägsen.
Och du har så mycket annat att göra än att åka ut och ta reda på vad som händer.

Journalistik är att vara på plats, skaffa sig egna källor. Se och höra. Sätta i sammanhang. Förstå vad som händer så att man kan berätta vidare.

Datajournalistik – grundkurs

Tid: 23-27 april  2018
Sök senast: 16 november

Begreppet datajournalistik har funnits med ett tag nu, men vad innebär det egentligen? Hur kan man ha nytta av det sitt arbete?

Under fem dagar får du en inblick i hur man hittar nyheter i statistik, hur man sorterar data och hur man presenterar materialet på ett snyggt sätt.

Digital presentation

Tid: 14-18 maj 2018
Sök senast: 16 november

Succén fortsätter!
Du behöver inspiration att tänka vidare på hur du ska presentera ditt material på sajten.
Du vill hitta nya sätt och format att berätta din nyhet eller reportage.
Du vill kombinera olika berättarformer, som t ex text, bild, video och grafik.

Fånga bilden

Tid: 21-25 maj 2018
Sök senast: 16 november

Vårt mål är att kursen ska göra att du känner dig säkrare i fotografrollen. Du ska kunna tänka metodiskt så att du så snabbt som möjligt kan få de idéer som är nödvändiga för ett meningsfullt bildberättande. Du ska ha med dig olika sätt att arbeta, så att du både kan ta kommandot och arrangera bilder när det behövs eller bli en fluga på väggen som stjäl ögonblicken.

Reportagevideo

Tid: 28 maj-1 juni 2018
Sök senast: 16 november

Det här är en grundläggande kurs, vi blandar teori med praktik.
Du får under kursen enkla tips på hur man lär sig hantverket.
Vi tränar bildberättande, hur man använder filmens dramaturgi för att berätta en historia. Vad krävs för att kunna göra ett tv-reportage spännande och informativt?

Svåra intervjuer

Tid: 11-15 juni 2018
Sök senast: 16 november

Med bara månader kvar till valet, ges här en kurs i de intervjumetoder som fungerar bäst mot politiker som pratar i floskler, undviker känsliga frågor och upprepar papegojsvar. Denna kurs ger dig de tips och den träning du behöver för att intervjua allt från slingriga makthavare till omständliga forskare och tillknäppta musslor.

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se