aktuellakurser2

Här kan du se vilka kurser som går att söka just nu.
Journalistik på nätet och källskydd ingår i praktiskt taget alla kurser.
De flesta kurser går i Kalmar.
Vi lägger stor vikt vid vad du skriver i din ansökan

Du måste ha varit yrkesverksam som journalist i mer än två år för att bli antagen till kurs på Fojo.
Du har rätt att gå två kostnadsfria Fojo-kurser per år.

Ta alltid med egen dator!

Berätta med ord!

Tid: 16-20 oktober 2017
Sök senast: 29 maj

Kursen vänder sig till dig som vill utveckla ditt sätt att berätta med ord. Ibland står orden ensamma, ibland tillsammans med bild och/eller grafik.

Datajournalistik 2

Tid: 30 oktober – 3 november 2017
Sök senast: 29 maj

Det här är en efterlängtad fortsättningskurs. Vi går igenom grunderna i SQL och lär oss skillnader mellan Access och SQL-databasen PostgreSQL. Vi tittar på sociala nätverksprogram och hur de kan användas för att analysera data. Vi fortsätter att jobba med Google Drive, men går också igenom Tableau Public - ett mer avancerat verktyg för presentation på webben. Likaså det visuella programmet Carto.

Digital presentation

Tid: 10-13 oktober 2017
Sök senast: 29 maj

Du behöver inspiration att tänka vidare på hur du ska presentera ditt material på sajten.
Du vill hitta nya sätt och format att berätta din nyhet eller reportage.
Du vill kombinera olika berättarformer, som t ex text, bild, video och grafik.

EU och världen

Tid: 2-6 oktober 2017
Sök senast: 29 maj

Vad händer med EU? Och hur påverkar det Sverige? På många samhällsområden påverkas lagar och regler i Sverige av beslut inom EU. Det kan gälla allt från bilprovningens existensrätt till kapitalkrav på Nordea, partikelhalterna på Hornsgatan i Stockholm och militära insatser i Afrika. Och hur påverkas Sveriges regionalpolitik av EU?

Grafisk storytelling

Tid: 23-27 oktober 2017
Sök senast: 29 maj

En enkel grafik kan räta ut många frågetecken i en berättelse och göra den mer läst och klickad. Det kan vara ett lättbegripligt diagram, en snabb lokaliseringskarta eller annan förklarande journalistik i bild.

Granska kommunen

Tid: 11-15 september 2017
Sök senast: 29 maj

Visste du att kommunens redovisningssystem kan vara guldgruvor att granska?
I den här kursen läggs grunden för en offensiv bevakning av budgeten och boksluten i kommunen.
Du får fördjupade kunskaper om kommunen och de kommunala bolagen och vi visar på källor du kanske inte visste fanns. Vi granskar även privata entreprenörer.

Inför valet 2018: politik och propaganda

Tid: 20-24 november 2017
Sök senast: 29 maj

Vem sätter agendan valåret 2018? Det blir en utmaning för dig som reporter och redaktör. Det politiska landskapet är rörligare än någonsin. Och andra aktörer än de svenska väljarna kan försöka påverka valutgången. Du vill i demokratins namn göra ett anständigt arbete. Den här kursen är för dig!

Klimatkompetens

Tid: 27 november – 1 december 2017
Sök senast: 29 maj

Nyhetsredaktioner är kunniga om korruption, kommunalpolitik och kriminalitet. Men nästa gång bevakningsområdet drabbas av översvämning, jordskred, skadeinsekter i skogsbruket, torka, vattenbrist, skogsbränder eller raserad infrastruktur kan det vara de globala klimatförändringarna som ligger bakom.

Kravaller, upplopp och bilbränder

Tid: 13-17 november 2017
Sök senast: 29 maj

En demonstration urartar. Fotbollssupportrar ryker ihop. Misshandel, stenkastning. Fylla vid midsommarfirande. Kriminella gäng. Bilar sätts i brand. Någon skjuter skarpt. Unga män i förorten som inte vill ha med journalister att göra. Det händer i Sverige. Det är otäckt att vara med om.

Människor

Tid: 18-22 september 2017
Sök senast: 29 maj

En flykting är en flykting som är en flykting. Eller? En arbetslös är en arbetslös som är en arbetslös. Eller? Ibland skildrar vi människor som finns runtomkring oss ganska endimensionellt, platt, utan större respekt och medkänsla.
Respekten för den man träffar utan att förminska. Lyssna. Se sammanhangen.

Säkerhetskursen

Tid: 11–15 december 2017
Sök senast: 29 maj

Situationen för journalister som bevakar konfliktområden i världen blir alltmer utmanande. Journalister riskerar att bli trakasserade, hotade, misshandlade, kidnappade, fängslade och mördade.
Internationella konventioner som skyddar journalister i kris och krig tycks förlora i respekt. Journalister riskerar att bli måltavlor.

Svåra intervjuer

Tid: 4-8 september 2017
Sök senast: 29 maj

Med ett år kvar till valet, ges här en kurs i de intervjumetoder som fungerar bäst mot politiker som pratar i floskler, undviker känsliga frågor och upprepar papegojsvar. Denna kurs ger dig de tips och den träning du behöver för att intervjua allt från slingriga makthavare till omständliga forskare och tillknäppta musslor.

Webb-tv för tidningsreportrar

Tid: 25-29 september 2017
Sök senast: 29 maj

Du jobbar idag som reporter med det skrivna och/eller stillbildsfoto, men har börjat eller ska börja göra video och livesändningar. På den här kursen jobbar vi med att göra webb-tv-inslag, livesändningar både vid händelserapportering och i längre format, samt med att utveckla ditt intervjuande och din förståelse för skillnaderna mellan hur man intervjuar för en artikel och för etermedia.

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Fojo på Instagram


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se