Bakom kulisserna – det politiska spelet

Sveriges politiska karta förändras, både lokalt och nationellt. Vi försöker följa spelet men vad är det som pågår bakom kulisserna?

Mycket maktutövning sker i det fördolda. Kommunikatörer, spinndoktorer och lobbyister gör sitt bästa för att styra bilden. Journalister hindras när de kommer något känsligt på spåren.

Svensk nutidshistoria bjuder på en rad uppgörelser mellan politik och näringsliv som blivit kända långt senare i avhandlingar eller memoarer. Läckor med egna intressen ligger ofta bakom avslöjanden.

I den här kursen fördjupar vi oss i det dolda politiska maktspelet, inte minst i samband med val både lokalt och nationellt. Vi gör fallstudier, lär oss känna igen signalerna, odlar konspirationstänkandet. Till hjälp har vi personer med stor insyn bakom kulisserna.
Inför valet i september pratades det om propaganda och informationspåverkan. Vad hände? Och vad händer?

Vi identifierar också vad som händer när vi hindras i vårt journalistiska uppdrag. De vi granskar blir allt bättre på att försöka undvika granskning. Har du egen erfarenhet av att ha hejdats av makt när någon med egen agenda försökt hindra dig i arbetet som journalist? Ta med dig erfarenheterna till kursen!

Vi kommer också gemensamt gräva vidare kring något eller några aktuella fall.

Kursen riktar sig i första hand till dig som har viss vana vid att gräva.

Övrig information:
Kurs och resa är kostnadsfria.
Om du blir antagen till kurs så har du möjlighet att boka boende på Calmar Stadshotell till ett avtalspris på 616 konor/natt inkl. moms. I priset ingår frukost och kvällssoppa.
Mer information om hur du bokar kommer vid ett eventuellt antagningsbesked.

 

Fojo flyttar!

Visste du att från och med december så flyttar Fojo in till stan? Kolla på klippet nedan så får du veta mer: