RELIGION SOM POLITISKT VAPEN

Hur hamnade religion i den politiska hetluften? Populister och patrioter i Ryssland, Ungern, Polen och USA tävlar om att söka legitimitet och förankring i religiösa traditioner. Auktoritära ledare och konservativa kyrkor försvarar och förstärker varandra i ett korståg mot det som beskrivs som ”västvärldens dekadens”.

Motståndet mot mångkulturalister, liberaler och homosexuella är några förenande länkar.

Inom islam pågår en motsvarande politisering av religionens budskap. Det gäller inte bara den våldsbejakande islamismen utan andra grupper i det civila samhället som står nära Muslimska brödraskapet och vill påverka samhället underifrån i islamistisk riktning.

Vad är deras agenda och hur verkar de i Sverige?

Seminariet syftar till att ge kunskap om ett högaktuellt samhällsfenomen och journalistiska redskap, öka insikten om och genomskåda dess uppenbarelseformer.

Antropologen och religionsvetaren Brian Palmer visar på religionens roll i samtida amerikansk politik. Gabriel Byström, journalist, författare och strateg på SR, beskriver den religiösa nationalismens framväxt i Ryssland, Ungern och Polen. Aje Carlbom, antropolog vid Malmö högskola, ger en initierad inblick i hur islamistiska grupper arbetar med informationspåverkan i det civila samhället.

BRA ATT VETA

  • Fojo bjuder på fika fm och em
  • Till denna kurs sker uttagning.
  • Kursen är kostnadsfri. Deltagare betalar själv resa, lunch och ev boende.
  • Om du blir antagen och får förhinder så måste du meddela att du inte kan komma. Låter du bli att meddela oss, tar vi ut en avgift på 900 kr.
Kursledare

Lisbeth Gustafsson

Tid & datum

23 september 2019, kl 9-17

Plats

Kungsvalvet, Stockholm

Anmälan

Senast 22 augusti