Vi ger dig verktyg som du har nytta av direkt

Vad vill du lära dig i höst?

  • Gräva i kommunal ekonomi?
  • Skriva friare och mer kreativt?
  • Granska hur de stora trossamfunden hanterar enorma penningflöden?

Oavsett finns det en Fojokurs för dig. Vi har precis släppt höstens utbildningar, de veckolånga i Kalmar och några kortare runt om i landet. Utbudet kommer såklart fyllas på med fler, men majoriteten av kurserna presenteras nu.

Jag brukar fråga våra kursdeltagare varför de velat vidareutbilda sig och det extremt glädjande svaret är nästan alltid ”för att jag vet att om jag går en kurs på Fojo kommer jag hem med nya verktyg jag kan börja använda direkt, och med en massa ny inspiration”.

Det sistnämnda tror jag handlar mycket om att möta kollegor från andra redaktioner. Att ha en utbildningsdag på hemmaplan är självklart bra, men att möta journalister från andra medieföretag, till och med andra medieslag än det egna, ger ytterligare dimensioner åt lärandet.

Förra veckan var det åter dags för poddkurs i Kalmar. Tomas Jennebo ledde en grupp in i ljudets förlovade land. Och just att mötas och utbyta erfarenheter, lära av varandras misstag och glädjas när det går bra – oavsett om man till vardags jobbar på dagstidning, tidskrift eller radion – det ger så mycket.

Vi får också mycket återkoppling från de chefer som haft medarbetare på Fojo. De vittnar om ny energi, nya initiativ och ny kunskap som dessutom ofta sprids vidare på interna utbildningsdagar till övriga kollegor. Ringar på vattnet gillar vi.

Själv har jag gått en enda Fojokurs i mitt liv, och det var dessutom länge sedan, men det finns fortfarande beståndsdelar därifrån som jag använder i mitt jobb än i dag. Ann Lagerström och Per Andersson förändrade hur jag såg på både mig själv, mitt ledarskap och andras medarbetarskap. Per kommer för övrigt tillbaka till Fojo i höst för en arbetsledarutbildning, ”Bli en bättre chef”. Sök den – jag vågar lova att du kommer inte ångra en minut.