Har du anmält dig ännu?
Till Grävseminariet i Kalmar i april.

Gräv firar 30-årsjubileum och vi vågar lova att programmet blir något alldeles extra. Självklart blir det några nostalgiska inslag, det måste ju märkas att det är jubileum.
Men framförallt kommer det att märkas att vi i arrangörsgruppen tror på samarbeten och att det är viktigt att många olika människor är inblandade när man gräver. Ett fantastiskt avslöjande blir ändå inte läst eller tittat på om presentationen brister. Ett mastodont-material som känns oöverstigligt att hantera blir görbart med teknikens hjälp. Felaktig statistik eller offentlig verksamhet som döljs bakom sekretessmärkning kan avslöjas, bara man vet hur man ska gå åt det.

“Spräng gränserna, samarbete för bättre gräv” är temat för seminariet 2019:

  • Reporter/fotograf/redigerare.
  • Journalist/AI.
  • Journalist/forskare.
  • Cross border-gräv.
  • Gemensamma nationella undersökningar.

Listan kan göras lång på hur samarbeten leder till vassare journalistik, större avslöjanden, bättre genomslag…

Så vilka kommer till Gräv då?

Nils Hanson, förstås, Björn Häger och Helena Bengtsson. De klassiska föreläsningarna, kanske med en ny twist, det återstår att se. Men också forskare som Åsa Wikforss och Karin Nelsson. Och internationella föreläsare av rang. Eller vad sägs om Adam Playford, pulitzer-vinnaren från Florida som vann priset för sitt sätt att presentera enorma datamängder? Och Rana Ayuub, som i åtta månader levde undercover i indiska premiärministerns närhet och som, när ingen vågade publicera det hon hittat, gav ut en bok på eget förlag. Och Roman Dobrokhotov, redaktör på ryska onlinetidningen The Insider som bland annat varit med och tagit fram avslöjandet om ryska underrättelsetjänstens inblandning i förgiftningsskandalen i Salisbury och rysk militärs inblandning av nedskjutningen av ett passagerarplan över Ukraina.

I arrangörsgruppen har vi också en plan att sammanföra granskare och granskade. Kan vi lära något av varandra när det gått några år? Och vilka områden är ogranskade i Sverige? Var saknar journalistkollektivet källor? Hur tar man hand om sina källor – även under långa perioder då de kanske inte har något att komma med?

Det finns såklart fortfarande luckor i programmet.

Vem eller vilka vill du lyssna på? Har du saknat något på senaste årens Gräv? Hör av dig till kersti.forsberg@lnu.se så ser vi vad vi kan göra.

Vi ses i Kalmar 5–6 april!