Reflektioner från ett lyckat Gräv

Post-gräv-depression. Så definierar FGJ:s ordförande, Fouad Youcefi, den trötta, tomma känslan som infunnit sig här under veckan.

Vilken urladdning. Och vilket Gräv det blev! Tack alla ni som deltog, 562 personer blev det till slut som registrerade sig: föreläsare, paneldeltagare, arrangörer, utställare och – förstås – deltagare.

Nu börjar utvärderingarna strömma in och det är glädjande höga betyg och många fina recensioner:

  • ”Väldigt inspirerande föreläsningar/seminarier och en bra blandning av föreläsningar som kräver olika mycket förkunskap!”
  • ”Nominerade berättar är alltid en höjdpunkt, internationella utblickar ger mycket och Swedbank är ett avslöjande i världsklass.”
  • ”Martha Mendoza är en grym berättare”.

För att citera några deltagare.

Min personliga favorit var Rana Ayuub. På videolänk från journalistkonferensen i Perugia berättade hon om sitt åtta månader långa gräv under cover i nuvarande indiske premiärministerns stab för att avslöja hans inblandning i dödliga våldsräder mot den muslimska befolkningen i delstaten Gujarat ett antal år tidigare. Otroligt berörande samtidigt som hon också gav handfasta tips på hur man måste tänka när man wallraffar och samtidigt filmar dygnet runt.

Tyvärr var det sorgligt lite publik på det seminariet och jag undrar en smula över svenska journalisters ointresse för internationella utblickar. De som redan varit på internationella grävkonferenser satt i publiken för de visste vilken fantastisk talare Rana är, men var var många andra? Hur kunde vi som arrangörer bättre ha marknadsfört henne och andra internationella talare så att dessa når den breda grävpubliken?

Adam Playford, Pulitzerprisvinnare från Tamba Bay Times höll föreläsning på Gräv och dessutom på Fojokurs i veckan.

Adam Playford, Pulitzer-vinnaren från Tampa Bay Times, var en annan av Grävs internationella föreläsare. Han har stannat kvar i Kalmar under veckan för att hålla kurs på Fojo i digital presentation. Och det kommer märkas rejält i kursutbudet hos oss i höst att det varit Gräv i Kalmar i år. Eller vad sägs om följande:

  • Fojos flaggskepp ”Fram med fakta” med Marja Grill och Mats Amnell
  • Sportgräv med Fredrik Nejman
  • Granska trossamfund; vissa hanterar enorma penningflöden, brottas med föråldrade maktstrukturer, arbetsmiljöproblem och interna konflikter etc. Med Lisbeth Gustafsson
  • Datajournalistik 2 – uppföljningskurs med Helena Bengtsson
  • Juridiken i journalistiken – ny bok av Jeanette Gustafsdotter och kurs i höst som leds av Björn Häger med Jeanette och PO Ola Sigvardsson som föreläsare.

Just sportgräv är det förresten flera som efterlyser i utvärderingarna från årets Grävseminarium. Extra kul att kunna erbjuda det på Fojo i höst.

Så håll utkik: nästa vecka är det kurssläpp.