”Fallet Anna: När ska mamma komma hem?” fick Wendelapriset i höstas för bästa svenska skrivna socialreportage 2017. Sydsvenskans fotograf Hussein El-Alawi och grävreportrarna Jessica Ziegerer och Jens Mikkelsen hade följt och mött mamman och sonen som blev påkörda av en trafikdåre i centrala Malmö; en olycka som förändrade livet för båda. Anna blev invalidiserad och kommer aldrig att bli helt återställd efter skadorna. Hennes 3-årige son fick inte träffa sin mamma på åtta månader, inte förrän artiklarna publicerades och socialtjänsten agerade för att få igång ett umgänge.

 

”Fallet Anna” var också förra årets i särklass mest lästa jobb på sydsvenskan.se.

Finns det ett samband?

Ja, det är jag övertygad om att det gör.

Välskrivna, gärna långa, reportage som tar med läsarna bortom det snabba, dagliga nyhetsbruset är en stor och viktig del av journalistikens framtid. Reportage med fokus på människorna i berättelserna. I en intervju om Wendelapriset berättar reportrarna hur de plöjde tusentals sidor dokument för att ha alla uppgifter de fick av sina källor verifierade. Men – dokumenten dominerar inte i artiklarna. Det är rösterna, de olika personernas egna ord som möter läsarna.

Att skriva på det här sättet är inte helt enkelt. På Fojokursen Människor lär man sig, bland annat, att möta människor och hitta detaljerna som säger mer om en människa än aldrig så många beskrivande ord. En blick, ett ord, en sak som berättar personens historia.

Storytelling är ett populärt ord som sammanfattar vad det handlar om. Att berätta en historia. Det kan låta enkelt, men kräver tid, respekt för och omtanke om människor man möter och ord man väljer. Och att skribenten inte fastnar i utredningsprosa förklädd till nyhetsspråk.

Nu är det dags att nominera till 2018 års Wendelapris. Vem har skrivit det bästa socialreportaget under 2018 (och fram till sista februari i år)? Vem har fångat människorna i berättelsen och tar dig som läsare med på en resa?

Du hittar mer information om priset och om hur man gör för att nominera här >>