Offentlighetsjouren

Offentlighetsjouren ger kostnadsfri hjälp till dig som är journalist i frågor om offentlighet och sekretess. Behöver du hjälp? Maila!
Du får svar av Mats Amnell, journalist på Sydsvenskan bl a som kommunreporter, samt föreläsare på Fojo i grävande journalistik och ekonomi för samhällsjournalister.

Har du blivit nekad att ta del av en offentlig handling, och behöver hjälp att komma vidare. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. då en kortfattad beskrivning av vad ärendet handlar om och hur man motiverat att inte ge dig handlingen.

Så fungerar offentlighetsprincipen - frågor och svar

Tips av olika slag

Under rubriken Mallar finns sådant du kan ha användning av i din skriftväxling för att få ut offentliga handlingar. Det översta dokumentet är ett avslag från ett kommunalt bolag och det under är reporterns överklagande. Sedan finns även ett exempel på en fullmakt som behövs för att häva sekretess.

Under rubriken Länkar finns samlat sådan som du kan ha användning för i ditt arbete för att hitta uppgifter av olika slag.

Utbildning i offentlighet och sekretess

Vi har ett oslagbart erbjudande till landets redaktioner: Offentlighetsjouren kommer till er! Föreläsningen är kostnadsfri, den mottagande redaktionen betalar resan och eventuell övernattning för föreläsaren.

Ett upplägg kan se ut så här: Mats Amnell kommer till er vid en lämplig tidpunkt, exempelvis i samband med en redaktionell utbildningsdag, och håller en föreläsning på cirka två timmar. Den inledande tio minuterna är en presentation av Offentlighetsjouren och den hjälp vi kan erbjuda. Resten av tiden ägnar vi åt handfasta tips och diskussioner inom ämnet offentlighet och sekretess.

Intresserad? Maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.