I år får alla modiga journalister Nobels fredspris

Maria Ressa och Dmitry Andreyevich Muratov. Nobels fredspris 2021. Illustration av Niklas Elmehed.
Hem/Nyheter/I år får alla modiga journalister Nobels fredspris

För precis en vecka sedan tillkännagavs att två enormt modiga journalister tilldelas Nobels fredspris. På Fojo gläds vi över nyheten och det erkännande det innebär för journalistikens roll i en fredlig och demokratisk värld.

Diktatorer och repressiva regimer världen över kämpar för att tysta journalister. Maria Ressa och Dmitri Muratov är därför inte bara fredspristagare utan också symboler för de hundratals, nej tusentals journalister som med fara för liv och lem dagligen utför sitt jobb.

Kan vi hoppas att människor i och med fredspriset får upp ögonen för betydelsen av modiga journalister? Betydelsen av att det finns personer som söker svar, kollar fakta och utkräver ansvar av makten. Tänk om politiker eller andra nu ställer sig upp och bekräftar hur viktigt det är att de granskas av fria, oberoende och professionella journalister. Att utan människor som Maria Ressa och Dmitrij Muratov blir världen en hemsk plats

De som har haft förmånen att lyssna till Maria Ressa i olika sammanhang vet att hon ofta lyfter faktas betydelse, problemen med desinformation, utmaningarna för yttrandefriheten, sociala mediers roll i det osunda informationsklimatet och sambanden mellan desinformation och hat och hot. För fem år sedan satt hon i Fojos panel om hat och hot mot journalister på Stockholm Internet Forum. Och här kan du läsa Fojos rapport om situationen för kvinnliga journalister i fem länder, bland annat Maria Ressas hemland Filippinerna.

Även Dmitrij Muratov och redaktionen på Novaja Gazeta har samarbetat med Fojo i arbetet att stärka fri, oberoende och professionell journalistik i Östeuropa och Ryssland.

Som chefer för var sin hårt utsatt redaktion är Ressa och Muratov företrädare för pressfriheten. Därför är också Nobelkommitténs val av fredspristagare ett ställningstagande för det fria ordet och för journalistikens roll i världen. Och kanske ännu mer ett ställningstagande för de modiga enskilda personer som håller journalistiken vid liv trots fara för sina egna. På Fojo arbetar vi tillsammans med den här typen av extremt modiga människor på olika håll i världen.

Till dem alla vill jag säga: Grattis till fredspriset!

Och till dig som kanske läser detta och inte är journalist vill jag säga: Konsumera nyheter! Då bidrar du till hållbarhet och överlevnad för journalistiken och pressfriheten. Utan dem går demokratin snabbt under.

 

Kersti Forsberg

Kersti Forsberg är verksamhetschef på Fojo.