Fojo instiftar journalistpriset Gyllene Bjällran 

Hem/Nyheter/Fojo instiftar journalistpriset Gyllene Bjällran 

För att stimulera intresset för den journalistiska genren fact-checking instiftar Fojo ett pris som ska ge extra glans åt den eller de som ger sig på att granska vad som pågår i den digitala miljön.  

Priset ska gå till en enskild journalist eller redaktion som har gjort allmänheten uppmärksam på felaktigheter i den digitala informationsmiljön, eller som på annat sätt bidragit till att öka kunskap om fact-checking/källkritik hos allmänheten. Det kan till exempel handla om klassiska granskningar av makthavares uttalanden, spårande av avsändaren till märkliga filmer i sociala medier eller kartläggning av falska webbplatser.  

Arbetet ska vara originaljournalistik och bedöms av en jury som väger in följande:
Priset består av:
  • En garanterad plats på valfri Fojokurs inom två år efter mottagandet av priset med både resa och uppehälle betalt.
  • Diplom.
  • Ingraverat namn på ett vandringspris.  

Nomineringsperioden för Gyllene Bjällran 2023 börjar i juni och stänger den 31 augusti. Det går att nominera journalistiska arbeten som är publicerade från och med den 1 augusti 2022. Håll utkik efter information om var du kan skicka in nomineringar på fojo.se under slutet av våren 2023.  

Ps. Vill du se exempel på genren fact-checking kan du bland annat kolla in norska faktisk.no eller brittiska fullfact.org.