Nominera till journalistpriset Gyllene Bjällran!

Hem/Nyheter/Nominera till journalistpriset Gyllene Bjällran!

För att stimulera intresset för den journalistiska genren fact-checking instiftar Fojo priset Gyllene Bjällran. Priset ska ge extra glans åt den eller de som ger sig på att granska vad som pågår i den digitala miljön.  Nomineringsperioden har nu öppnat.

Priset ska gå till en enskild journalist eller redaktion som har gjort allmänheten uppmärksam på felaktigheter i den digitala informationsmiljön, eller som på annat sätt bidragit till att öka kunskap om fact-checking/källkritik hos allmänheten. Det kan till exempel handla om klassiska granskningar av makthavares uttalanden, spårande av avsändaren till märkliga filmer i sociala medier eller kartläggning av falska webbplatser.

Nomineringsperioden för Gyllene Bjällran 2023 stänger den 31 augusti. Det går att nominera journalistiska arbeten som är publicerade från och med den 1 augusti 2022. Priset kommer att delas ut i samband med Fojos årliga konferensen inom fact-checking i november.

Arbetet ska vara originaljournalistik och bedöms av en jury som väger in följande:
Priset består av:
  • En garanterad plats på valfri Fojokurs inom två år efter mottagandet av priset med både resa och uppehälle betalt.
  • Diplom.
  • Ingraverat namn på ett vandringspris.  

Ps. Vill du se exempel på genren fact-checking kan du bland annat kolla in norska faktisk.no eller brittiska fullfact.org. 

Nomineringsperioden för Gyllene Bjällran 2023 är nu avslutad.

Om du har några frågor kan du maila Faktajourens projektledare Andreas Önnerfors.