Ge journalisterna chansen att släppa skrivbordet

Hem/Nyheter/Ge journalisterna chansen att släppa skrivbordet

Vad händer när journalister slutar prata med varandra för att de inte hinner? Eller om deras chefer inte har tid att träffas för att de inte har tid?

Om människor slutar utbyta tankar, idéer och erfarenheter, hur utvecklas någon då?

Vad händer om vi inte hinner reflektera över det vi gör?

 

Jag är orolig över utvecklingen för journalistiken i Sverige om vi inte hinner träffas utan tvingas att stanna vid det egna skrivbordet alla dagar hela veckan året runt på grund av stress och press.

Ett nytt fenomen har dykt upp på Fojo. Journalister som tackar nej till platsen de erbjudits på en utbildning. Inte för att chefen säger nej eller för att det kostar drygt 600 kronor natten, som arbetsgivaren förväntas betala, om en medarbetare går Fojokurs i Kalmar. Utan för att den enskilde inte pallar sätta kollegorna i sticket i en vecka.

Utan för att det känns tungt att lämna kollegorna som blivit allt färre på redaktionerna. Trots att den nya kunskapen skulle komma väl till pass.

På Fojokurserna går journalister från alla medier runtom i Sverige. Förutom den nya kunskapen är det värdefullt att byta tankar och idéer med varandra; stärka varandra i arbetet!

Det kan vara enklare att ha en så kallad huskurs på redaktionen. Fojo erbjuder det också. Under hösten har projektledaren för Faktajouren till exempel varit runt i (nästan) hela Sverige och utbildat kring desinformation och gett verktyg för fact-checking på olika redaktioner.

Fantastiskt bra så klart.

Men om färre lyckas ta sig också utanför det egna medieföretaget, då tappar vi något. Utbytet med kollegor från andra medieslag, från andra företag eller koncerner försvinner och därmed möjligheten att jämföra och lära av varandra över gränserna.

Det andra dystra tecknet pekar mot chefsnivån.

För andra året i rad tvingas Föreningen Redaktionsledarna ställa in sin årskonferens på grund av för få anmälda redaktionella chefer.

Var ska de som är satta att leda det journalistiska arbetet i Sverige få sin näring, om de inte tycker sig ha tid att träffa kollegor och prata om branschens viktigaste frågor och om publicistik? Om journalistik och om journalistikens villkor?

På Fojo är vi arenan för diskussioner om journalistik, vi öppnar mer än gärna dörren för rundabordssamtal, seminarier och än fler utbildningar…

Utan utbyte av kunskap och erfarenheter dör utveckling.

Välkomna!

Kersti Forsberg

Kersti Forsberg är verksamhetschef på Fojo.