Går det att tävla i journalistik?

Hem/Nyheter/Går det att tävla i journalistik?

Sveriges redaktioner och journalister tycker det. Inte bara Guldspadejuryn fick in fler nomineringar än någonsin i vintras.

Nu läser vi i Wendelapriset-juryn tills ögonen går i kors inför tisdagens möte då det ska utses tio finalister. Fler nomineringar än någonsin har kommit in: 58 stycken varav nio böcker, från både de största redaktionerna och de pyttesmå. Från dagstidningar, fackförbundspress och personaltidningar. Kanske är det mina bästa arbetsveckor på året, då jag ”måste” läsa all denna fantastiska journalistik.

En av fjolårets vinnare, Måns Mosesson, sa på prisutdelningen i höstas att för honom är det extra ärofullt att vinna just Wendelapriset eftersom socialreportage är den finaste genren i hans värld. Att komma bakom de kända historierna, komma nära människorna som annars inte får synas eller höras i rapporteringen. Måns Mosesson tilldelades Wendelpriser för reportaget ”Eric, poliserna och natten då allt gick fel” i DN, om Erik Torell som sköts ihjäl av polis.

Trenden med mer djuplodande journalistik – både gräv och socialreportage – har vi sett de senaste åren. Även på direktörs- och styrelsenivå har man insett att det är den goda journalistiken och de unika jobben som kan ge de där överlevnadsnödvändiga läsarintäkterna.

Årets dagstidning, Årets tidskrift, Stora journalistpriset, Guldspaden, Wendelapriset…  Listan kan göras lång på alla de priser och utmärkelser som premierar kvalitetsjournalistik i Sverige.

De flesta innebär ett diplom och mycket ära. Wendelapriset, och några andra, innehåller också en prissumma; den eller de som vinner Wendelapriset får dela på 50 000 kronor. Tyvärr är det stor risk att detta inte kan fortsätta. Utan ny finansiering blir 2021 det sista året utmärkelsen innehåller prispengar. Eller, worst case, redan i år kan det vara sista gången pristagarna får en check eftersom börsnedgången slår mot föreningen Wendelas vänners kapital.

Äran i att vinna pris för årets bästa svenska socialreportage kommer dock alltid att finnas kvar.

För visst går det att tävla i journalistik!

Wendelapriset delas i år ut i Wendela Hebbes hus i Södertälje den 13 september.
Bakom priset står föreningen Wendelas Vänner i Södertälje och Medieinstitutet Fojo.
I juryn sitter Cecilia Aare, Åke Pettersson, Mattias Göransson, Jan Lewenhagen och jag.

Kersti Forsberg

Kersti Forsberg är verksamhetschef på Fojo.