Frilansakuten

Så mycket behöver du tjäna

 

Frilansfaktura MikaelBerglingRäkna realistiskt på vilka inkomster du behöver ha för att gå runt. Gör inga glädjekalkyler. Foto: Mikael BerglingFör att kunna göra ett bra jobb som frilans gäller det att ha god ordning på ekonomin.
Räkna med att du måste ha ungefär dubbelt så stora intäkter till företaget som du tänker ta ut i "lön".

Som alla andra företagare bör du som frilans räkna och göra det ordentligt. Det kostar nämligen att frilansa. Du måste själv skaffa och betala för datorer, kameror och annan utrustning. Samma sak gäller för försäkringar, lokalhyror, prenumerationer, pennor, papper och andra utgifter som är nödvändiga för att du ska kunna göra ett bra jobb.

Var realistisk i dina beräkningar, framför allt av intäkterna. Det du fakturerar är inte det du till slut får i plånboken. Efter avdrag för egenavgifter, rörelsens kostnader och den vanliga inkomstskatten blir det bara drygt en tredjedel kvar.

En god tumregel är därför att du måste ha ungefär dubbelt så stora intäkter till företaget som du tänker ta ut i "lön". Vill du som egenföretagare ha en "månadslön"
på cirka 25 000 kronor bör du alltså göra jobb för i genomsnitt nästan 50 000 kronor
i månaden. Året runt.
Vill du vara ledig en månad på sommaren, ett par veckor över jul och kanske ytterligare
någon vecka bör du dra in 60 000 kronor i månaden.

Ett enkelt sätt att få kontroll över såväl din egen som företagets ekonomi, oavsett
om verksamheten bedrivs som en enskild firma eller ett aktiebolag, är att ta ut en
tänkt månadslön istället för pengar efter hand.

100 SEK grafikGrafik:Tomas Öhrling

Var noga med att hålla isär dina "privata" pengar från företagets, till exempel genom olika bankkonton.
Framförallt i början av din frilanskarriär är det risk för att dina inkomster inte kommer att vara speciellt stora. Du bör därför se över din privatekonomi innan du drar igång verksamheten och bygga upp en buffert som motsvarar åtminstone det kommande halvårets fasta utgifter, alltså kostnader för till exempel försäkringar, telefon och eventuell lokalhyra. Dra inte på dig onödiga kostnader innan du vet hur stora intäkter du kommer att ha. Försök att låna eller hyra utrustning. Skrivbord, stolar och andra kontorsmöbler går ofta att köpa begagnat till en ganska låg kostnad.

Räkna med att du får lägga ner mycket tid på sådant som du inte kan ta betalt för, till exempel administration och bearbetning av tänkbara kunder.

 

Här får du svar på några vanliga frågor om hur mycket du behöver tjäna

Bör man göra en budget innan man börjar frilansa?
För de allra flesta frilansar är det ganska enkelt att i förväg uppskatta ungefär vilka utgifter de kommer att ha under de kommande månaderna. Betydligt svårare är det att beräkna intäkterna. Ändå är det en bra idé att göra en resultatbudget. Den visar om inte annat vilka inkomster som krävs för att verksamheten ska gå runt.

Hur stora är månadskostnaderna för en frilans?
Har du egen firma bör du räkna med kostnader på minst 5 000- 6 000 kronor per månad förutom din egen "lön" och egenavgifter. I kostnaderna ingår utgifter för bland annat hyra av frilansplats, företagsförsäkring, pensionssparande, bokföringshjälp och datorutrustning.

Vad kostar det att hyra en frilansplats?
Det kan variera mycket mellan storstad och landsbygd, men också var i en stad lokalen ligger. Ofta kostar en frilansplats mellan 2 000 och 4 000 kronor per månad plus moms. Det brukar ingå uppkoppling, skrivare, städning och fika.

Hur mycket ska jag ta betalt?
Försök att alltid begära ersättning enligt branschstandard. Är du journalist är det Journalistförbundets frilansrekommendation som gäller. Fotografer lutar sig ofta mot prisguiden från Svenska Fotografers Förbund och Bildleverantörernas Förenings, BLF:s prisrekommendation. Var beredd på att du inte alltid får vad du begär. Förhandlandet är också en del av frilanslivet.
Är du fotograf så finns även Svenska Fotografers Förbunds rekommenderade villkor för uppdrag med villkor gäller som tillägg till enskilda uppdragsavtal mellan fotograf och uppdragsgivare.

Hur fungerar momsen?
Moms, eller mervärdesskatt som det egentligen heter, är skatt på varor och tjänster. I stort sett alla jobb du gör måste du lägga moms på (utgående moms). På artiklar är momsen 6 procent medan bilder har 25 procent. Momsen du får in ska du sedan betala in till Skatteverket. Den moms (ingående moms) du betalar för när du köper utrustning, hyr lokal och annat får du sedan dra av mot den fakturerade momsen. Det är mellanskillnaden mellan utgående och ingående moms som du ska betala in till Skatteverket. På så sätt kan man säga att momsen på varor du köper inte är en kostnad. Mer om moms och skatter här.

Tillbaka till förstasidan