Vi kommer till dig!

Här kan du ta del av kunskap och erfarenhet från experter som arbetar inom branschen.

Våra föreläsare

Våra föreläsare delar med sig av sin expertis inom områden som fact-checking, offentlighetsjouren, hat och hot mot journalister, EU-reporting, Fojoarkivet och god lokaljournalistik och mångfald i och utanför redaktionen.

Oavsett om du är en aspirerande journalist, ett etablerat medieproffs eller bara intresserad av att lära dig mer om medieindustrin har vi något för dig. Vårt mål är att inspirera och utbilda genom att erbjuda högkvalitativa och engagerande föreläsningar från några av de mest framstående namnen i branschen.

Läs mer om våra föreläsare och föreläsningarnas innehåll nedan.

Frågor? Kontakta oss på info.fojo@lnu.se

Föreläsare

 • Andreas Önnerfors

  Projektledare
 • Annika Hamrud

  Hat och hot mot journalister
 • Daniel S. Ogalde

  Expert på mångfald
 • Mats Amnell

  Offentlighetsjouren
 • Per Johansson

  Redaktör Fojoarkivet
 • Ylva Nilsson

  EU-Kollen

Andreas Önnerfors

Projektledare andreas.onnerfors@lnu.se

Funktion
Andreas Önnerfors är rådgivare inom områdena påverkan, factchecking, desinformation och projektledare för faktajouren.

Erfarenhet
Andreas har mer än tjugo års erfarenhet med akademisk forskning, undervisning och forskningskommunikation, senast från University of California, Berkeley. Han är docent och professor i idé- och lärdomshistoria, forskar och publicerar främst om radikalisering och konspirationsteorier, också ur ett historiskt perspektiv. Under coronapandemin skrev Andreas en rapport åt MSB om konspirationsteorier och har sedan dess föreläst och utbildat olika målgrupper i ämnet. 

Utbildning
Andreas har en fil kand och fil dr i idé- och lärdomshistoria och har därefter meriterat sig vidare som forskare och föreläsare.

Annika Hamrud

Hat och hot mot journalister annika.hamrud@lnu.se

Funktion
Annika är rådgivare inom områdena påverkan, factchecking, desinformation och hat och hot mot journalister.

Erfarenhet
Annika har arbetat som journalist i 35 år varav 20 år på Dagens Nyheter och 10 år som frilans. Hon har också skrivit fyra böcker och undervisat i journalistik på universitet.

Daniel S. Ogalde

Expert på mångfald daniel.s.ogalde@lnu.se +46 480 44 64 00

Funktion

Daniel S. Ogalde är projektledare på Medieinstitutet Fojo med ett särskilt fokus på mångfald och jämlikhet.

Erfarenhet

Daniel har över tio års erfarenhet från ideell sektor, journalistik och kommunikation med ett tydligt mångfaldsperspektiv. Han har arbetat med aktörer som Amnesty, Läkare utan Gränser, Diakonia och Fryshuset med mångfaldsfrågor såsom kvinnors och hbtq-rättigheter, unga och etniska minoriteter. Med bas i Latinamerika har han haft uppdrag för bl a I24News, Blank Spot Project, SVT, Flamman och Arbetaren. Daniel skriver återkommande om jämställdhet, mångfald och kommunikation för publikationer såsom Resume, ETC, GP samt Opulens och QX. Sedan 2020 är han med i styrelsen för både Nattskiftet och Mångfaldsrådet där han driver frågor kring jämlikhet.

Utbildning

Daniel har studerat Radioproduktion på LTU samt utbildat sig på Berghs School of Communication.

Mats Amnell

Offentlighetsjouren mats.amnell@lnu.se

Funktion
Mats Amnell är kursledare och projektledare för Offentlighetsjouren vid Medieinsitutet Fojo.

Erfarenhet
Drygt 30 års erfarenhet som journalist inom dagspressen, de senaste 22 åren på Sydsvenskan i Malmö. Specialområden är kommunal bevakning, ekonomi och undersökande journalistik.

Mats har varit föreläsare och kursledare på Fojo sedan 2005. Han ansvarar sedan 2014 för rådgivning till journalister i frågor om offentlighet och sekretess genom Offentlighetsjouren.

Utbildning
Mats fick sin journalistutbildning vid Skurups folkhögskola och har sedan byggt på med universitetskurser i juridik och statsvetenskap.

Per Johansson

Redaktör Fojoarkivet per@perfrilans.se

Funktion
Per Johansson är redaktör för Fojoarkivet.se.

Erfarenhet
Per är journalist med 20 års yrkeserfarenhet. Han har bland annat arbetat på Upsala Nya Tidning, Gefle Dagblad och Söderhamns-Kuriren. Sedan åtta år tillbaka är han frilansjournalist och skriver allt från hemsidestexter till dagstidningskrönikor. Sedan 2020 är han även researcher och manusskribent åt podcast-programmen Svenska Mordhistorier och Mayday.
Utbildning
Per har studerat vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet, till vardags kallat JMK eller Journalisthögskolan. Där tog han en filosofie kandidatexamen 2002.

Ylva Nilsson

EU-Kollen

Ylva har bevakat EU i några decennier – som brysselkorre för Svenska Dagbladet och Dagens Industri, som frilansare och numera som fristående krönikör på Expressen. Hon skriver även regelbundet för Fojos sajt EU-kollen.

Man behöver inte vara expert för att skriva om EU-frågor, traditionell journalistik räcker väldigt långt.

På sajten EU-kollen får du grunderna du ska ha med dig när EU dyker upp i din bevakning. Vem gör vad, vilka grundläggande frågor behöver du ställa för att inte hamna fel, var finns dokumenten och vem kan du ringa till – EU-kollens wiki har svaren.

Läs EU-nyheterna du själv enkelt kan gå vidare med här, och få till varje nyhet de grundfakta som leder dig rätt.

Gå e-kursen på Fojo Academy – sex rappa avsnitt på korta fem-sex minuter vardera och du vet redan hur du gör för att få EU-vinkeln i din historia

Boka din föreläsning!

Här kan du läsa mer om vad vi erbjuder och hur du gör för att boka ett besök på just din redaktion. Vi erbjuder också digitala föreläsningar inom vissa områden.

Våra föreläsningar

Faktajouren – om otillbörlig informationspåv…

Faktajouren utbildar svenska journalister om otillbörlig informationspåverkan och desinformation. Vi besöker också redaktioner och journalistutbildningar i hela landet för att berätta om vad Faktajour…

EU-frågor är inte bara för experter

Man behöver inte vara expert för att skriva om EU-frågor, traditionell journalistik räcker väldigt långt. Men för att göra det ännu enklare för dig som fortfarande tvekar, har Fojo tagit fram några hj…

Offentlighetsjouren – vi hjälper dig.

Problem att få ut allmänna handlingar från myndigheter? Osäker på om sekretessbeslutet är korrekt? Offentlighetsjouren erbjuder hjälp!

Lokaljournalistisk inspiration med Fojoarkivet!

Varannan vecka skickar Fojoarkivet ut ett nyhetsbrev med exempel på god lokaljournalistik från hela landet. Ambitionen är att det ska hjälpa journalister runt om i Sverige att inspirera varandra till …

Mångfald

I dagens samhälle med ökad konkurrens och större utbud, bidrar ökad mångfald inte bara till en bättre journalistik utan även till en bredare läsekrets. För Daniel S. Ogalde är mångfald en grundläggand…

Hat och hot mot journalister – låt oss prata…

Hat och hot. Är det något vi bara måste leva med? När vi utsätts för hot vet vi hur vi ska göra. Gå till chefen. Polisanmäl. Men hur ska vi hantera det ständigt malande hatet som många journalister tv…