Offentlighetsjouren – vi hjälper dig.

Hem/Nyheter/Offentlighetsjouren – vi hjälper dig.

Problem att få ut allmänna handlingar från myndigheter? Osäker på om sekretessbeslutet är korrekt? Offentlighetsjouren erbjuder hjälp! Offentlighetsjouren är Medieinstitutet Fojos rådgivningstjänst för journalister och studenter. Vi bidrar med allt från svar på frågor till färdiga överklaganden av myndighetsbeslut. Tjänsten är kostnadsfri och antalet konsultationer obegränsat.

Utöver det erbjuder vi kostnadsfria föreläsningar om offentlighet och sekretess för landets redaktioner. I första hand på Zoom eller motsvarande. Vid besök på plats tillkommer kostnad för resa och eventuell övernattning.

Gör vi nytta? Absolut. Varje år får journalister hjälp i drygt 200 ärenden. En fjärdedel av konsultationerna innebär att vi driver offentlighetsärenden till kammarrätten. Oftare framgångsrikt än tvärtom. Långbänkar är inte vår grej.

En första återkoppling ges alltid samma dag. Svar på frågor eller råd ges samma dag eller med någon dags fördröjning. Färdigformulerade överklaganden tar oftast 1-3 dagar. Välkommen att kontakta Offentlighetsjouren!

Föreläsare