Sökes: Konsult för ekonomiredovisning

Fojo söker en konsult som kan hjälpa oss sätta rätt pris på externt finansierade projekt. Tar vi ut rätt OH? Budgeterar vi löner rätt? Tidsredovisar vi på rätt sätt? Har du erfarenhet av liknande uppdrag är du kanske den vi söker för ett kortare uppdrag.
Läs uppdragsbeskrivningen här.

Suvojit Bandopadhyuaya,

Journalistik i en värld med terror

–Oavsett om vi gillar det eller inte så kommer hot och terrorism att finnas kvar.
Med de orden inledde journalistprofessor Renaud de la Brosse konferensen Journalistik i en värld med terror.
Du kan se alla föreläsningar från den första dagen här
Bland det som forskarna talade om var hur terrorister använder sociala medier, hur Twitter användes vid attacken i Stockholm i april och hur globala medier rapporterar om terrorism.
Till sist pratade den turkiske chefredaktören Can Dündar, som tvingats i exil, om situationen i hemlandet.

World Press Freedom Day 2017

Pressfrihetens dag uppmärksammades!

Den 3 maj uppmärksammades Pressfrihetens dag över hela världen. I år hölls Unescos officiella firande av Pressfrihetens dag i Jakarta i Indonesien och vid konferensen presenterades boken The Assault on Journalism som med all önskvärd tydlighet beskriver hur illa ställt det är.

Många tog tillfället i akt och diskuterade hoten mot pressfriheten, både i Sverige och internationellt. Och en svensk utgivare tillbringade dagen i en rättssal som målsägande. Den åtalade är en man som i tingsrätten dömts för att ha dödshotat henne med anledning av publiceringar som Gefle Dagblad har gjort. Anna Gullberg skriver i en krönika i Gefle Dagblad om hur hoten och haten på senare år eskalerat. 

Offentlighetsjouren tipsar på Gräv 2017

På Grävseminariet gav Mats Amnell deltagarna ett par konkreta tips om hur man kan göra när myndigheter inte vill lämna ut allmänna handlingar. Och han berättade också om den service reportrar och redaktioner kan få gratis från Offentlighetsjouren på Fojo. Se videon och få tipsen du också.

Klicka här så kommer du till Offentlighetsjouren.

6 tips för att öka din digitala säkerhet

Foto Harland QuarringtonFoto Harland Quarrington/Flickr publicerad under en Creative Commons License. Nätet har blivit ett av de viktigaste arbetsverktygen för journalister. Det ställer precis som annat krav på att vi vet vad vi gör, hur vi skyddar källor och inte lämnar spår efter oss när vi inte vill. 
Klicka här så kan du on-line lära dig mer om digitalt källskydd, hur du skapar säkra mappar och krypterar e-post.

I den här artikeln delar Lasse Eldfast med sig av frågor han fått från kursdeltagare och som underlättar när du följer kursen. Han ger även länkar till mer bra och viktig läsning.

Rapport till FN om hot och hat mot kvinnliga journalister

Rapporten Fojo Media Institute’s Special Report focusing on Threats and On-­line Hate against Women Journalists and Gender Equality sammanfattar erfarenheter från aktörer inom den svenska mediasektorn specifikt relaterade till hat och hot mot kvinnliga journalister i Sverige. Den sammanfattar även Fojo Media institutets verksamhet med anknytning till hat och hot på nätet mot kvinnor journalister samt jämställdhet i Sverige, globalt, Somalia, Ryssland och Vitryssland, Rwanda, Zimbabwe och MENA-regionen.
Seminariet om hat och hot den 2 december gav global uppmärksamhet, bland annat från FN:s råd för mänskliga rättigheter (OHCHR) och när rådet skulle förbereda en rapport som FN:s generalsekreterare ska lämna till generalförsamlingen senare i år, bad man Fojo bidra med denna rapport.

Special Report focusing on Threats and On-­line Hate against Women Journalists and Gender Equality
1. Edström, M. (2016) ‘The trolls disappear in the light’
2. The 2 December Declaration
3. Concept Note on a proposed Swedish based International Centre to Manage Online Hate and Threats against Women Journalists
4. ‘Women at the frontline of Zimbabwe Journalism - Challenges of staying the course’
5. The Alexandria Declaration

  • 1
  • 2

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Fojo på Instagram


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se