Fredrik Backman
Foto: Linnéa Jonasson Berneholm

Samtal med Fredrik Backman

Författaren Fredrik Backman började med att skriva krönikor på Helsingborgs dagblads gratistidning Xtra Helsingborg. För fem år sedan kom hans första bok, nu har hans böcker översatts till 40 språk.
Har du läst några av dem? Då kan du anmäla dig till ett Fojoseminarium i form av samtal med Fredrik i Stockholm fredag den 24 november.
Här kan du läsa mer och anmäla dig.

Fojo och UI startar internationellt center mot hat och hot

Hot och trakasserier har blivit vardag för många kvinnliga journalister. Det som gör hatet så speciellt mot dem är att de oftast inte angrips utifrån vad de rapporterar, utan för att de är kvinnor. Som i alla fall där journalister och medier attackeras, så kan det leda till självcensur och uteblivna granskningar vilket är en fara för demokratin och som på sikt kan leda till slutna samhällen.

Medieinstitutet Fojo och Utrikespolitiska institutet har nu fått regeringens uppdrag att starta ett internationellt center som skall verka för ett fritt och öppet medieklimat. Centret ska samla kunskap kring hot och hat, hjälpa mediehus och journalister att motverka trakasserier och stötta utsatta samt finna rutiner för att analysera och hantera näthat.

Kersti Forsberg

Ger vi upp ökar vi på världens elände

Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande.” Det sa Hasse Alfredsson i sitt vackra avskedstal på vännen och kollegan Tage Danielsons begravning, och fortsatte: ”Om man ger upp och drunknar i sorgen så ökar man på världens elände.
Det känns emellanåt som att vi kämpar i motvind, oavsett vad vi gör på Fojo. Men - om vi ger upp och drunknar i haten och hoten, så ökar vi på världens elände. Det gäller lika mycket på hemmaplan som i det internationella arbetet, skriver Kersti Forsberg i veckans blogg.

Hanna Andersson

Hon ska leda arbetet mot hat och hot

Hanna Andersson är journalisten som ska leda Fojos arbete i Kulturdepartementets uppdrag att förebygga hat och hot mot journalister.
Hanna har mångårig erfarenhet som lokalreporter och redaktör. Under åtta år verkade hon nära läsarna i rollen som kommunreporter och lokalredaktör på Norrköpings Tidningar. Därefter arbetade hon som länsredaktör, och var närmaste arbetsledare och nyhetschef för 11 lokalredaktörer på Östgöta Media.

Golaleh Azad
Foto: Shakeb Issar

Säkerhetskursen - platser kvar

-Jag hade aldrig åkt till Afghanistan om jag inte gått Fojos säkerhetskurs först.
Det säger Golaleh Azad, frilans från Göteborg, som nu arbetar på en dokumentär.

Nästa kurs är 11–15 december. Sök du också! Läs mer här.

Journalistfonden_Östafrika
Foto: Kristian Pohl

Sök stipendiekurs till Östafrika

Nu har du har åter chansen att söka stipendium från Journalistfonden för att under ledning av Erika Bjerström vara med på en innehållsrik resa till Östafrika, den här gången till Uganda och Etiopien. Vi fokuserar på näringslivet, klimat och miljö, teknisk utveckling och granskning av bistånd.
Fojo arrangerar kursresan, som är i mars 2018. Sista ansökningsdag är den 16 oktober. Läs mer och ansök här.

Jenny Bunnel
Jenny Bunnel. Foto: Magnus Wennman

Kurs i rörlig förklarande grafik

Nu kan du söka den populära kursen "Rörlig förklarande grafik" med Jenny Bunnel! Denna gång hålls den i Stockholm den 6-7 november.
Kursen lär ut hur man med grafik, animation, typografi och foto kan göra viktiga fakta lättbegripliga. Förkunskaper krävs. Läs mer här.

Feedback i praktiken

Feedback i praktiken - användbar bok med metoder och verktyg

Du vill göra ett så bra jobb som möjligt. Ibland med lite hjälp. Eller så vill du hjälpa en kollega, men vet inte riktigt hur. De flesta törstar, längtar efter feedback. Men det allra vanligaste är nog att vi inte ger varandra någon feedback alls. 

Bboken Feedback i praktiken erbjuder metoder och verktyg som kan tillämpas på en redaktion – och av andra som har ord och berättande som syssla. Här finns konkreta exempel och beprövade förslag ur den journalistiska verkligheten på hur man kan komma över hindren och hitta modeller som gör feedback effektivt, slutresultatet bättre och jobbet mera lustfyllt.

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se