Kerstiheader svart
         Mejla: kersti.forsberg@lnu.se                  Twitter: @ForsbergKersti

Är det från makten som granskas som anklagelser om falska nyheter kommer?

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

I förra veckan skrev Anders Ingvarsson, ansvarig utgivare för Hela Hälsingland på sin blogg om vad som kan hända när de som lokal nyhetsförmedlare gör sitt jobb. Redaktionen har granskat organisationen Centrum för alla i Söderhamn, en privat organisation som opererar som experter inom en rad områden, allt från integration och social utsatthet till HBTQ-frågor. Verksamheten är privat, men delvis skattefinansierad via bidrag.
Genom åren har Hela Hälsingland skrivit massor av positiva artiklar, men den här gången var det kritik som kom fram. Och då händer det också saker i relationen mellan organisationen och redaktionen. Anders Ingvarsson:

”När vi började ställa frågor om detta till ansvariga för verksamheten försvann den tidigare samarbetsviljan. I Facebookinlägg liknas våra reportrars arbete för våldtäkt.
Våldtäkt, seriöst?
Det är hemska överord som nånstans ringar in problemet. När allt gick bra, då var vi som nyhetsförmedlare bra att ha. Men när vi började ställa kritiska frågor – då var vi inte välkomna längre.”

Vad är den lokala journalistikens roll?
Att berätta positiva nyheter från bygden, absolut. Att skriva om människor som kan inspirera andra och att lyfta fram goda exempel som kan ge nya perspektiv.
Men också, självklart, att granska makten och att sätta förstoringsglaset på vad våra gemensamma pengar används till.

En journalist jobbar aldrig i eget intresse utan med det allmänna bästa för ögonen.
Detta tål att upprepas igen och igen och igen. Det allmännas bästa för ögonen. Ingen mörkläggning, men inte heller någon skönmålning.
Korrekta nyheter till skillnad mot falska eller förskönade.

Är det från makten som granskas som anklagelser om falska nyheter kommer?

Läs tidigare blogginlägg här.

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se