Kerstiheader svart
         Mejla: kersti.forsberg@lnu.se                  Twitter: @ForsbergKersti

Det obekväma, andra perspektivet

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

När hela världen skriver samma historia. När alla springer på samma boll. Vad händer då med den enskilda journalisten som vill ställa frågan åt andra hållet? Som vill ifrågasätta agendan och som undrar om det finns ett perspektiv tvärtom?
På vår konferens Journalism in a world of terrorism i Kalmar förra veckan träffade jag den begåvade radiojournalisten Sally Herships från public service-radiostationen Marketplace i New York. De har 14 miljoner lyssnare varje vecka och gör, precis som alla andra, analyser av vilka ämnen publiken är intresserade av och hur de ska rapportera för att få flest lyssnare.

Sally ville bredda perspektiven. Hon hade en idé om en serie och hon fick slita ont för att förverkliga den. Mitt i all rapportering om övervåld från polisens sida, om unga svarta män som oprovocerat dödades av poliser i tjänst, så ville hon beskriva polismännens perspektiv, ge en bild av deras vardag, sett med deras ögon. https://www.marketplace.org/topics/behind-blue-line

När vi nu, långt senare, diskuterar publiceringen berättar Sally hur hatmejlen och samtalen vällde in. Från en publik som inte ville ha sin världsbild ifrågasatt. Vi pratar om vikten av att orka ge den andra bilden, men också om faran med att göra det och riskera att läsarna/lyssnarna/tittarna drar någon annanstans för att de inte vill utmanas.
Egentligen är detta en fråga man borde diskutera på redaktionen varenda gång ett större drev går igång. När alla springer på samma boll efter en stor aktuell händelse eller efter att någon gjort ett stort avslöjande som alla vill hänga på med egna uppföljningar. Hur många orkar tänka tvärtom då? Vem gör grejen som ställer alltihop på sin spets genom att ifrågasätta det konsensus som dyker upp i journalist-Sverige?

På morgonmötena sitter vi där och tror att vi vet vad folk vill ha och ger vi dem det. Vi sätter på autopiloten och undviker att störa tingens ordning genom att göra tvärtom-vinkeln.
Jag minns fortfarande en diskussion för snart 20 år sedan med en reporter som vägrade göra jobbet jag tyckte hon skulle göra och ville istället vrida vinkeln 180 grader, som Sally Herships.
Blev det bättre?
Självklart.

Läs tidigare blogginlägg här.

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se