Kerstiheader svart
         Mejla: kersti.forsberg@lnu.se                  Twitter: @ForsbergKersti

Vad vill du lära mer om på Fojo?

Känner ni den, höstterminen?
Den börjar nu. Ett nytt år är på ingång.
Det spelar ingen roll att det är drygt 25 år sedan jag gick i skolan, det är ändå höstterminsstarten som är början på ett nytt år för mig. Jovisst, nyårsafton är väl trevlig och champagne är gott, men det är nu jag laddar om på riktigt.
Fojos första kurser i Sverige startar om två veckor och hela sommaren har det ringt kursdeltagare som ville vara säkra på att deras bekräftelse på antagningen verkligen kommit fram så att de inte skulle riskera att tappa sin plats. För det är ju något unikt, att få släppa de dagliga sysslorna på redaktionen för några dagar och istället vidareutbilda sig.

Hur kan Sveriges offentlighetslagstiftning bli bättre?

Hur står det till med öppenheten och transparensen i Myndighetssverige?
Det beror på vem du frågar. Och vem du är som frågar.
En universitetsstuderande som mejlade alla landets kommuner och bad om deras regelverk kring en specifik del av deras myndighetsutövning fick svar från samtliga. Ingen glömde eller vägrade.
En journalist som ville testa offentlighetsprincipen och via en privat mejladress skickade en förfrågan till samtliga kommuner om kommundirektörens lön fick svar från – knappt hälften. Och det var inte så att resten svarade ”nej det får du inte”, de svarade överhuvudtaget inte alls.
Hur rättssäkert är detta?

Är det från makten som granskas som anklagelser om falska nyheter kommer?

I förra veckan skrev Anders Ingvarsson, ansvarig utgivare för Hela Hälsingland på sin blogg om vad som kan hända när de som lokal nyhetsförmedlare gör sitt jobb. Redaktionen har granskat organisationen Centrum för alla i Söderhamn, en privat organisation som opererar som experter inom en rad områden, allt från integration och social utsatthet till HBTQ-frågor. Verksamheten är privat, men delvis skattefinansierad via bidrag.
Genom åren har Hela Hälsingland skrivit massor av positiva artiklar, men den här gången var det kritik som kom fram. Och då händer det också saker i relationen mellan organisationen och redaktionen. Anders Ingvarsson:

Ska Fojo utbilda även ägare till kloka publicister?

Mediebranschen i allmänhet och tidningsbranschen i synnerhet går igenom stålbad. Vad händer med kvalitén på journalistiken när högsta chefen tvingas lägga sin tid på affärsmodeller och organisationsstrukturer i stället för de journalistiska och yrkesetiska frågorna? Har cheferna (som Kulturnytt påstod för någon vecka sedan) gått från att vara upphöjda publicister till att inneha en roll som ”tröttkörd, ständigt uppkopplad projektledare”?

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se