Fojo i sameland

Hem/Nyheter/Fojo i sameland
Sent i september tog en grupp journalister från hela Sverige tåget till Kiruna för att på nära håll utforska hur det är att vara urfolk i ett land som Sverige.  I trakterna däromkring har de tillsammans med kursledaren Anna Bergenström och under ledning av Bertholof Brännström fått lära sig mer om landrättigheter, hat och hot, samernas villkor, Kirunas stadsflytt och mycket annat.

Med Kebnekaisemassivet i bakgrunden tar Svenska samernas riksförbunds ordförande Matti Blind Berg, från Girjas sameby, en bild på beställning. Gruppen det är deltagarna på Fojos kurs Sveriges trängda urfolk – Om samernas historia och villkor i Sverige. Under en höstvecka har vi varit i Kirunatrakten för att lära mer och få nya perspektiv.

Folkets hus har varit vår fasta punkt. Det ligger i Kirunas gamla centrum och här vittnar tomma skyltfönster och utrymda bostadshus om stadsflytten som är i full gång för att möjliggöra fortsatt brytning i LKAB:s gruva. Stadens flytt och tillväxt, satsningarna i norr, den så kallade “gröna omställningen” och inte minst klimatförändringarna påverkar samernas livsnerv renskötseln.

Dessutom ifrågasätts samernas urgamla rätt till landområden, jakt och fiske av jägare, fiskare, skoteråkare och andra som vill vistas fritt på fjället och kunna jaga och fiska. För något år sedan slog Högsta domstolen fast att Girjas sameby har rätt att bestämma när och hur småviltsjakt och fiske ska bedrivas på deras område. Domen bekräftade samebyns urfolksrätt men den blev också bränsle i konflikten. Tonläget höjdes och hatet och hoten mot samerna blev mer aggressivt.

Under ledning av Bertholof Brännström har vi mött representanter för samebyarna Gabna, Laevas och Girjas. Vi har besökt Sametinget, pratat med jägare som vill ha samma rätt som samerna. Vi har varit i LKAB:s besöksgruva, sett snöklädda fjälltoppar från Nikkaluokta och studerat stadsflytten. Vi har fått glimtar av traditionellt samiskt brukshantverk och samisk historia. Vi har tagit del av Tarfala forskningsstations klimatobservationer och träffat kommunens planeringschef. Vi har besökt SVT Sápmi och träffat tidningen Samefolkets chefredaktör. Vi har fått svar på många frågor men formulerat ännu fler. Och vi har pratat mycket om renar och renskötsel men inte sett en enda ren.

Anna Bergenström, kursansvarig på Fojo.