Fojo arrangerade en unik mediereformskonferens

Hem/Nyheter/Fojo arrangerade en unik mediereformskonferens

Fojo arrangerade tillsammans med Sveriges ambassad i Etiopien och Nubia Media en konsultativ och regional konferens kring mediereformarbete där cirka 150 deltagare från nästan alla regioner i Etiopien samt deltagare från flera andra afrikanska länder. Konferensen ingick i en rad aktiviteter som ämnar att stärka och stötta pressfrihet, yttrandefrihet och medieprofessionalism i Etiopien.

 

Syftet med konferensen “Promoting journalism and democracy in Practice, Media Reform in a time of change” var att skapa en plattform för etiopiska journalister, medieaktörer och beslutsfattare att mötas, samtala och tillsammans utbyta erfarenheter med kollegor från andra afrikanska länder.

– Detta var ett viktig delmoment i det omfattande demokratiseringsarbete som Sverige vill bidra till och stödja mediereformarbetet i Etiopien, säger Marika Griehsel, projektledare på Fojo Media Institute.

– Konferensen blev precis det vi hade hoppats på. En genuin och öppen mötesplats där viktiga och svåra frågor kunde debatteras efter årtionden av förtryck. Erfarenheter från andra afrikanska länder delades och nya nätverk skapades. Jag är otroligt stolt över de team som satte ihop konferensens innehåll.

Konferensen hade en bred ansats där olika mediereformsfrågor diskuterades och kommenterades. På programmet ingick workshops om medielagstiftning, genderrepresentation, sociala medier, digitalisering och affärsmodeller och mycket mer.

Ett utkast av boken; Ethiopia: Reflections on Media Reform presenterades och där alla deltagare blev inbjudna att kommentera dess innehåll. Skribenterna är en rad framstående afrikanska journalister och andra medieexperter.

För första gången visades även utställningen Fake or Fact Info Lab.

Laboratoriet är översatt till amhariska och omfattar fem utställningsmoduler och är framtaget i nära samarbete mellan Arbetets museum, Svenska Institutet, Fojo och Sveriges ambassad i Etiopien. Svenska Institutet kommer till sommaren att erbjuda utställningen till alla svenska utlandsmyndigheter.

– Fake or Fact Info Lab är ett sätt att fysiskt kliva i en digital värld full av missledande information och starka krafter, men också stora möjligheter. Syftet är att stärka förmågan till självständiga och oberoende bedömningar av källors trovärdighet och ideologiska utgångspunkt, säger Ewa Thorslund, projektledare för Fake or Fact Info Lab.

Ett samarbete mellan universitetsstuderande på KTH och Addis Abeba Institute of Technology University kring Media Literacy kommer presenterades även under konferensen.

Under World Press Freedom Day (WPFD) i början av maj kommer boken Ethiopia: Reflections on Media Reform att lanseras och kan också laddas ned från Fojos hemsida.