Hallå där, EU-kollens redaktör Ylva Nilsson…

Du är en av de bästa journalisterna i Sverige på allt om EU. Hur kom det sig att du började intressera dig för EU?
– Jag började med EU av en slump, Brysselkorre-jobbet blev ledigt på min redaktion (Dagens Industri), jag var fransktalande och ville ut (fast hoppades egentligen att det skulle leda till Parisjobbet längre fram).

Du är ju frilans, har det varit svårt att sälja in jobb om EU?
– Svenska EU-frilansare har det alltid varit mager efterfrågan på – jag har periodvis skrivit mer för uppdragsgivare i Bryssel, Köpenhamn och London än för svenska.

Har det förändrats?
– EU-intresset har blivit större i Sverige sedan några år och kunskap om detta förbryllande, gäckande EU efterfrågas mer.

Vad är det med EU som intresserar dig mest?
– EU är ett politiskt experiment av ett slag världen har aldrig skådat förut – det är otroligt spännande att se det knådas fram av så många, olika nationella traditioner som märkligt nog lyckas finna sätt att samsas i slutänden.

EU-kollen, vad kan man ha den till?
– EU-kollen är tänkt att fungera som en startpunkt för den journalist som behöver ta sig över den tröskel det innebär att ge sig på att göra ett EU-jobb – en snabbgenomgång, för att man lättare ska kunna orientera sig i och sortera, den enorma mängd info som faller över alla som ger sig i kast med EU.