Johan Wikén: Så jobbar Viralgranskaren

Hem/Inlägg/Johan Wikén: Så jobbar Viralgranskaren

Johan Wikén, redaktör på Viralgranskaren, kollar av flera olika sajter och flöden på sociala medier varje dag.

– Vi försöker hålla koll på vad som engagerar folk i sociala medier. Ser vi något som har fått spridning och som inte verkar stämma eller är grovt vinklat kan vi granska påståendet. Ofta handlar det om påståenden som målar upp en mörk bild av Sverige för att skapa splittringar och misstro, säger han.

Johan Wikén använder inga speciella verktyg eller program, han har en vanlig dator med standardprogram – tillsammans med lite extra list och nyfikenhet samt hans erfarenhet av att hitta allt från halvsanningar till rena lögner räcker det långt.

– Googla! Hitta nyckelord och sök på dem. Det avslöjar ofta om det finns anledning att ifrågasätta ett påstående, är hans första spontana råd till den som vill komma bakom en publicering.

Viralgranskarens enda regel när det gäller att välja vad som ska granskas är att det ska vara något som har fått stor spridning på sociala medier.

Hur jobbar du med ett tips som ni får?

– Jag börjar ofta med en eller par googlingar. Om det är ett påstående försöker jag hitta fakta som kan ligga bakom det, en rapport, forskning eller statistik. Ofta försöker jag ta kontakt med personen som har lagt upp det och frågar om bakgrunden, var bilden är tagen och så.

Hur gör du för att ta reda på en om en profil på sociala medier är äkta?

– Jag kollar upp så mycket jag kan på så många sätt jag kan. Namnet, bostadsorten och åldern till exempel, vanlig journalistisk research. Jag tittar på bilder och händelser och inlägg som är publicerade. Profilbilden gör jag ett bildsök på.

Vad behövs för att bli en bra viralgranskare?

– Det handlar mycket om att vara ifrågasättande, nyfiken och kreativ. Till exempel att ha för vana att se om en bild har publicerats tidigare eller komma på vilka ord och kombinationer av ord som kan vara bra att söka på.

Sedan den här artikeln skrevs 2018 har Johan Wikén lämnat Viralgranskaren/Metro. Framtiden för Viralgranskaren är också oklar då Metro, som driver Viralgranskaren, är under rekonstruktion.

Viralgranskaren 5 bästa tips för dig som vill faktakolla:

  • Var onödigt kritisk och ifrågasättande till det du ser i sociala medier. Alltid.
  • Fråga dig vem som sprider detta och varför.
  • Gör en bildsök på på fotografier och videos, på videon tar du en skärmdump och bildsöker på samma sätt som en stillbild. Försök att hitta första gången bilden publicerades, det kan ge ledtrådar.
  • Kontakta den som har lagt upp inlägget och fråga var uppgifterna och bilder kommer i från.
  • Kombinera olika sökord och sök gärna på engelska också.

Fakta/Viralgranskaren

  • Viralgranskaren startades 2014 av tidningen Metro och har sedan dess granskat påståenden som sprids på sociala medier för att reda ut om de är sanna eller falska.
  • Satsningen har fått mycket uppmärksamhet och belönades med Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare 2014 och det var också Viralgranskaren som instiftade Källkritikens dag som hölls för första gången den 13 mars 2017.
  • Granskningarna publiceras på Metro.
  • Det som granskas bygger ofta på tips från läsekretsen.