Senaste inläggen

Forskarintervju med Karl Markus Ström

2023 släppte SVT dokumentären Rörelsen i två delar som ger en unik inblick i den så kallade frihetsrörelsens inre liv. Faktajouren pratade med Karl Markus Ström om hur det var att göra dokumentären och hur forskning kan bidra till det journalistiska berättandet.   

Forskarintervju med Josefin Graef

Josefin Graef disputerade 2017 med en avhandling om mediediskurser kring den tyska terroristgruppen ”Nationalsocialistisk undergrund” (NSU). Faktajouren frågade Josefin Graef som just nu är vid Johns Hopkins University i USA om metoderna och resultaten som den forensiska arkitekturen kan skapa.

Forskarintervju med Tina Askanius  

Tina Askanius är docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet. Hennes forskning har bland annat fokuserat på ett mycket understuderat fenomen, radikala rörelsers visuella kommunikation i sociala medier. Läs hela Faktajourens intervju med henne här.

Journalistik och klimatförnekelse

Hej Kjell, du doktorerar om hur ”klimatförnekelse, i synnerhet i kombination med auktoritär nationalism, fördröjer klimatomställningen” vid ett nytt centre för studier om klimatförnekelse. Du har också arbetat som journalist och därför blir vårt samtal extra intressant för våra läsare. Läs hela intervjun här.

Recension av Emma Frans Expertparadoxen, Bonnier Fakta, 2023

Emma Frans, epidemiolog på Karolinska Institutet och en av Sveriges främsta populärvetenskapliga profiler, har utkommit med boken
Expertparadoxen – ska jag alltid lita på forskarna? För oss som arbetar med faktagranskning och att motverka informationspåverkan är den evidensbaserade expertkunskapen särskilt viktig att belysa. Emma Frans bok är ett slags överlevnadsguide för att navigera mellan vad experter säger, att förstå kunskapsresistens men samtidigt inte hemfalla åt faktafundamentalism.

Att skilja vetenskap från trams

Emma Frans är doktor i epidemiologi, forskare vid Karolinska Institutet och vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet. Hon ger nu ut boken Expertparadoxen, om hur du bör tolka både nyhetsflödet och påståenden. Faktajourens Andreas Önnerfors har intervjuat henne. 

SweFactCheck 2022

Så träffades vi äntligen på riktigt i Kalmar! Och vi hade lyckats bjuda in Bellingcat. Tre dagar och mycket tid för att nätverka, som för en del av deltagarna är det allra viktigaste.

Att bevaka missinformationens små steg i medierna

SLAPP – att använda rättsliga medel för att inskränka delaktigheten i den offentliga diskussionen – behöver inte alltid vara framgångsrik, men kostar nerver, tid och pengar för den som drabbas. Kommer medierna i ett sådant klimat orka syna konspirationsteoretikernas lögner? Den frågan ställer sig Faktajourens rådgivare Andreas Önnerfors när han utforskar missinformationens små steg i medierna.