Bjällran

FOJO-EXKLUSIV PODD, 3 AVSNITT

I Bjällran diskuterar vi det nya medielandskapet och de ideologier som växt fram med den nya teknologin. Vi diskuterar metoder för fact-checking och vad som har hänt med sanningen i dagens samhälle. Vi träffar journalister och forskare och diskuterar frågor som faktaresistens, konspirationsteorier och demokrati.

AVSNITTEN FINNS ÄVEN PÅ

AVSNITT 7 – Sommarspecialen

Journalisten Johannes Jakobsson och psykologen Philippa Borgh om hat och hot mot journalister. Många journalister tvingas sitta och bli förolämpade hela dagarna på jobbet. Vad gör det med oss? Utsöndringen av adrenalin och kortisol under längre tid påverkar kroppen. Vi blir faktiskt dummare av det. Lyssna på Bjällran om hur vi påverkas av hatet mot oss och vad vi kan göra för att inte må dåligt.

Digital research- hur går det till och varför det är viktigt med  journalisten Jonathan Lundberg.
Alla journalister behöver kunna digital research men en del behöver djupare kunskaper. När rykten sprids på internet efter en nyhetshändelse så behöver journalisterna vara där och kolla upp ryktena. Men redaktionerna bör också lära sig mer om Tik Tok och hur tjejers spelkultur ser ut.

AVSNITT 6 – Fact-checking och begriplig statistisk – med Hynek Pallas och Staffan Landin

Annika gör en fact-check på Ivar Arpis blogginlägg om dragshow som var grund till en diskussion på Kulturnyheterna. Med utgångspunkt i det diskuterar kulturskribenten Hynek Pallas problemet med ”den falska balansen”. Staffan Landin var med och byggde upp Gapminder tillsammans med Hans Rosling. Gapminder handlade om att göra statistisk om den globala utvecklingen begriplig. Staffan har fortsatt att strida för fakta – nu med ett mer nationellt fokus.

AVSNITT 5 – Faktagranskningen i Sverige och Reichsbürgerrörelsen – med Andreas Önnerfors och Åsa Larsson

Andreas Önnerfors berättar om Reichsbürgerrörelsen i Tyskland och vi diskuterar hur journalister ska rapportera om politiska rörelser som bygger sin världsbild på lögner. Åsa Larsson som var en av grundarna till Viralgranskaren berättar om hur de startade och hur läget är för faktagranskningen i Sverige nu.

AVSNITT 4 – Hat, hot och alternativmedia – med Anna Gullberg och Mathias Cederholm 

Anna Gullberg om hat och hot. Anna har varit dödshotad av radikalislamister, nazister och gängkriminella. Ändå är det det lågintensiva hatet mot henne som kvinna som är jobbigast. Samhällsnytts ansvariga utgivare har dömts i Högsta domstolen för förtal av DN-journalisten Saeed Alnahhal. Historikern Mathias Cederholm diskuterar utvecklingen av de alternativa sajter som ofta har som idé just att hänga ut journalister på basis av lögner.

AVSNITT 3 – Vetenskapsjournalistik och bildsök

Vetenskapsjournalister är alltmer utsatta för hat och hot. Amina Manzoor berättar om hur hon utsattes för hot på samma plattform – twitter – där hon behövde vara för att lära sig om de senaste rönen om pandemin. På twitter publiceras också många bilder. Jonathan Lundberg berättar hur man snabbt kan kolla om bilderna föreställer det de påstår sig föreställa.

AVSNITT 2 – 4chan och kunskapresistens

I det första inslaget berättar Jonathan Lundberg om vad 4chan är och vilken ideologi som vuxit fram ur den internetmiljön. I det andra inslaget berättar Andreas Önnerfors och Annika Hamrud om en forskningskonferens om kunskapsresistens.

AVSNITT 1 – Allra första avsnittet av Bjällran

Annelie Frank är projektledare på Fojo och har ansvarat för att uppmärksamma och utbilda om fact-checking sedan Faktajourens start. Somar Al-Naher är opinionsskribent på Aftonbladet och Dagens ETC. Lilian Sjölund är politisk redaktör på Bonnier News i Hälsingland. 

Bjällran kommer ut i säsonger. Första säsongen som har temana hat och hot och fact-checking har nio avsnitt som publiceras tre i taget. 

Annika Hamrud

Annika har arbetat som journalist i 35 år varav 20 år på Dagens Nyheter och 10 år som frilans. Hon har också skrivit fyra böcker och undervisat i journalistik på universitet.

Missa aldrig nya avsnitt!