Du firar inte internationella kvinnodagen i dag va?

Hem/Nyheter/Du firar inte internationella kvinnodagen i dag va?

Du firar inte internationella kvinnodagen i dag va?

Alltså, uppmärksamma den gärna, men visst kan vi vid det här laget vara överens om att vi inte firar att kvinnor och män fortfarande inte har lika lön för lika arbete? Eller att flickor och pojkar runt om i världen ges olika förutsättningar att leva ut sina drömmar (eller att ens få utbildning på lika villkor)? Eller att bolagsstyrelser och ledningsgrupper i världens storföretag ännu 2021 har en överväldigande majoritet vita män på sina zoom-möten? Det är faktiskt ingenting värt att fira.

Internationella kvinnodagen uppmärksammas i dag, den 8 mars. Och i vartenda medieslag kommer det att diskuteras representativitet, kvinnolöner, mansideal, våld i nära relationer och alla andra ämnen man kan komma på med någon slags genuskoppling.
Sedan går veckan, det blir helg och sedan är allt som vanligt igen nästa måndag…

Nej men, förlåt en cyniker! Kanske har jag bara skrivit för många sådana här texter genom åren? Eller suttit i för många rum där ojämlikheten grinat illa, men ingen adresserat frågan. Jag blir genuint trött på själva det faktum att jämlikhet och jämställdhet av så många fortfarande betraktas som kvinnofrågor.

Och kanske just i dag mer än annars. Internationella kvinnodagen. I dag ska vi prata om hur kvinnorna har det. Och till och med den halsstarrigaste gubbreportern (ja, de finns fortfarande i något hörn på en del redaktioner, tyvärr!) måste finna sig i att tidningen/sajten/sändningen innehåller fler kvinnor än vanligt.

Vi pratar ofta hållbarhet nuförtiden. Hållbara samhällen, hållbar konsumtion, hållbar journalistik. På Fojo ger vi sedan i höstas kursen Hållbart ledarskap och i den ryms både miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet.

Men hur hållbart är det att män och kvinnor inte syns eller hörs lika mycket i journalistiken runt om i världen? Att det fortfarande går ganska precis två män på varje kvinna som huvudperson i nyhetsflödet.

Vad gör det med kvinnors och mäns, flickors och pojkars, vilja att delta i det offentliga samtalet? I sommar publiceras resultatet från den sjätte internationella granskningen GMMP (Gender Media Monitoring Project). Vart femte år sedan 1995 har forskare och frivilliga räknat genus och representativitet. Någon som vill betta på att det i något land är 50/50?

Nej, jag trodde inte det heller. Och det är därför vi inte firar i dag.

Kersti Forsberg

Kersti Forsberg är verksamhetschef på Fojo.