Det krävs lite suckande över läbbigt kaffe i en paus för att vi ska lära känna varandra

Hem/Nyheter/Det krävs lite suckande över läbbigt kaffe i en paus för att vi ska lära känna varandra
African Investigative Journalism Conference (AIJC), Demokratins röster och European Media Management Conference. Tre sammankomster om journalistik som jag deltagit i, ska leda eller är intresserad av att veta mer om. Och som ägt rum eller kommer äga rum här under oktober. I Addis, Växjö och Jönköping.

Ja, jag var ju då inte på plats i Addis, men vid det här laget är vi ju alla vana vid att delta i olika saker och ting även om deltagandet sker hemma framför skärmen.

På AIJC fick vi bland annat chansen att ta del av Hadra Ahmeds och Nigussu Solomons arbete med den Emmy-prisade dokumentären Falling from the sky. Hadra Ahmed är den första etiopiern någonsin att vinna en Emmy och såklart känns det extra roligt att hon och Nigussu Solomon jobbar med Fojo i vårt Sidafinansierade mediestödsprogram i landet.

I eftermiddag är det dags för halvdagskonferensen Demokratins röster på Linnéuniversitetet i Växjö. Förutom att moderera föreläsare och paneldeltagarna i en diskussion om det offentliga samtalet i Sverige ser jag extremt mycket fram emot att träffa kollegor jag jobbat med i nästan två år, men aldrig träffat. Och att träffa spännande forskare som kommer att berätta vad de åstadkommit med finansiering från kunskapsmiljön En ifrågasatt demokrati där Fojo ingår och som är värd för konferensen.

Såhär: Efter många år i svensk mediebransch har jag också lärt känna många människor. Men när jag tänker efter har jag inte lärt känna en enda ny människa de senaste 1,5 åren. Träffat folk har jag gjort, i form av fyrkanter på min skärm. Men lärt känna på riktigt – nej, faktiskt inte en enda. Det krävs lite suckande över läbbigt kaffe i en paus eller en öl i baren efter avslutat seminarium för att det ska hända. För att man ska börja prata viktigheter. Jag har en knippe människor i mitt liv som jag först lärt känna på någon branschkonferens som jag senare delat både jobb och privata saker med på djupet. Som påverkat både mig och mitt arbetsliv radikalt i vissa fall.

Det där har varit utraderat under pandemin. Så inte konstigt att en längtar.

På torsdag är det EMMA-konferens i Jönköping. Dit ska jag inte åka själv, men Fojos utvecklingschef Lars Tallert talar under invigningen om hållbar journalistik. Hur kan journalistiken och mediaorganisationer svara upp mot de dubbla hållbarhetskriser vi står mitt uppe i: samhällets hållbarhetskris, och journalistikens?

Och förutom att det helt säkert blir ett intressant anförande är jag övertygad om att ett antal konferensdeltagare sedan också kommer att åka hem efter att ha knutit varaktiga kontakter som kommer leda till hållbar utveckling.

Kersti Forsberg

Paul Rapacioli, verksamhetschef på Fojo.