”Det går inte att förstå. Ingen jag pratat med säger sig förstå.”

Foto: Semyon ”Shtorkin” Orlov
Hem/Nyheter/”Det går inte att förstå. Ingen jag pratat med säger sig förstå.”

Ena dagen finns en smart kollega och vän.
En modig, klok, karismatisk och erfaren yrkeskvinna som var en förebild för många och aldrig gav upp.
Nästa dag har hon bränt sig själv till döds, förföljd och trakasserad av polisen så till den milda grad att hon inte såg någon annan utväg än att ta sitt liv. På det kanske mest brutala sätt som står att finna. Hon brände sig själv till döds.

Det går inte att förstå. Ingen jag pratat med säger sig förstå.
Men alla de journalister som, likt den nu bortgångna Irina Slavina, kämpar för att behålla både sin yrkesheder, sitt förstånd och – i förlängningen – sina liv, de förstår.
De 40 journalisterna i Belarus som greps för knappt två veckor sedan i den senaste gigantiska massarresteringen under protesterna mot president Lukasjenko.
Reportrarna i Nagorno-Karabach som blivit beskjutna och – några av dem – illa skadade.
Eller den sibiriske redaktören som dömts 73 (!) gånger för olika ”brott”, men som själv inte fått skydd då han hotats till livet av kriminella gäng.

För att inte tala om den ryske journalisten Ivan Golunov som förra året greps och polisen ”hittade” narkotika både i hans ryggsäck och senare i hans hem. Tack vare massiva protester såväl nationellt som internationellt släpptes han senare och misstankarna avskrevs.

Att vara oberoende reporter, fotograf, redaktör i de östraste delarna av Europa och i Ryssland är att ständigt riskera att bli gripen och förhörd, att ens hem blir föremål för husrannsakan.

Vi som lever i länder där journalistiken fortfarande är fri och oberoende och där journalister visserligen också ofta trakasseras och hotas på grund av sina jobb. Men, inte av myndigheterna. Inte av staten.

Vi som jobbar på Fojo har ett uppdrag från staten att vidareutbilda journalister för att god journalistik i sin tur stärker demokratin. Vi kan göra våra röster hörda och påminna om journalistikens roll för ett fritt och demokratiskt samhälle. Påminna om Irina Slavina, som offrade sitt liv i den oberoende journalistikens namn.

Kersti Forsberg

Kersti Forsberg är verksamhetschef på Fojo.