Den goda journalistiken – och den onda

Hem/Nyheter/Den goda journalistiken – och den onda

I helgen samlades över 500 svenska journalister för att utbyta erfarenheter och få nya kunskaper.
Grävseminariet, denna årliga fest för god journalistik, blev naturligtvis inte som vanligt; istället för att träffas i Borås blev det digitala seminarier där de bästa grävarna delade med sig av sina kunskaper.

Just det givmilda, att det är självklart att berätta om metodik för att nå hela vägen, utmärker Grävseminariet. De som deltar, lämnar varje år Grävseminariet uppfyllda av kloka kollegors osjälviska delande. Flera av de som i år var nominerade till Guldspaden berättade också hur de lärt sig saker på tidigare seminarier som de använt i sina nominerade jobb.

God journalistik sprider sig som ringar på vattnet.

I den andra ringhörnan finns självutnämnda ”journalister” som lever på det onda. Som jobbar för så kallade alternativa medier, eller de plattformar som i en del sammanhang benämns som hatmedia. Deras självpåtagna uppgift är att sprida hat, rädsla, oro och konspirationsteorier.

Nu sprider de också kunskap om hur man hatar och hotar journalister.

Och kommer undan med det.

Vi vet att bilden av ensamma troll som sitter hemma på kammaren och skickar hatmejl är falsk.  Påverkanskampanjerna är ofta orkestrerade och väl organiserade. Nu har en av de så kallade hatsajterna tagit det till en ny nivå: i en lång artikel redogörs för hur man bäst går till väga för att förstöra livet för en journalist, utan att riskera att bli anmäld för olaga hot, förtal eller annat brott.

I detalj går skribenten igenom hur man bäst agerar till exempel via orosanmälningar till socialen, nekade bankkrediter eller social utfrysning. Journalister (i klump) anklagas för att ha förstört människors liv och därför ska de få smaka på sin egen medicin, är tesen. I princip är den publicerade texten en handledning för hur man attackerar journalister och kommer undan med det.

Det här måste vara värsta sortens lågvattenmärke. Att någon, som kallar sig själv journalist och som jobbar för en sajt under ansvarig utgivare ansluten till det självreglerande pressetiska systemet, ger en kurs i hur man hatar och hotar journalister ”på rätt sätt”. Dessutom skriven på ett sätt så inte texten kan anmälas för uppvigling.

En avgrund skiljer.

God journalistik i allmänhetens och demokratins tjänst.

Eller journalistik med onda avsikter och med syftet att sprida oro, rädsla och hat.

Vilket väljer du?

Kersti Forsberg

Kersti Forsberg är verksamhetschef på Fojo.