Dags för kurssläpp och allt är som vanligt – eller inte

Hem/Nyheter/Dags för kurssläpp och allt är som vanligt – eller inte

I morgon, 16 april,  är det dags: Höstens kurser på Fojo presenteras på fojo.se.

Du känner igen en del klassiker: Bildjournalistik, Datajournalistik, Känsliga intervjuer och Berätta levande. Men hösten bjuder också på Visualisera storyn, Bostäder, EU till vardags Sportgräv, Klimatet och Östersjön. Och en fortsättningskurs i Podcast! Vi kommer också dra igång längre utbildningar som går över flera månader, som Frilanskortet för dig som är på gång eller precis startat egen verksamhet.

Allt är med andra ord precis som vanligt. Och samtidigt är ingenting som vanligt.

Till hösten hoppas vi leda Fojokurser i Kalmar igen. Om inte, har vi till dess blivit bra på digitala kurser. Det tog bara ett par dagar efter det att universitetsledningen i mars beslöt att ingen undervisning får bedrivas på campus, förrän Fojos kursledare tillsammans med kollegorna som har hand om de svenska kurserna hade ställt om till digital undervisning.
Först ut var kursen Podcast med Tomas Jennebo som kursledare. Utmanad tänkte han till ordentligt hur han skulle få med de olika delarna av veckokursen som han nu genomförde från sin egen radiostudio. ”Det var första gången kursen gavs online och nytt för alla. Det var otroligt lätt att följa, konstruktiv kursledare och vi hade bra samtal”, skrev en av kursdeltagarna i utvärderingen.

Nästa på tur var Faktakoll med Annelie Frank. Även hon förberedde sig väl och ledde kursen från den nya digitala hörnan i föreläsningssalen på Fojo. (Ja, personal får fortfarande lov att vara i universitetets lokaler, även om vi i största möjliga mån jobbar hemifrån.)

 

Och utan att blinka tackade kursdeltagarna ja till att gå utbildningen. Trots att det betydde många timmar framför datorn i stället för en resa till Kalmar respektive Göteborg för att lära nytt och träffa kollegor från andra medieföretag på ort och ställe.

Många gånger under de senaste veckorna har vi internt tackat vår lyckliga stjärna att vi lever i ett land med såväl pålitlig eltillförsel som stabil nätuppkoppling. På många håll i världen kämpar våra kollegor och partnerorganisationer under helt andra villkor när de ska hålla seminarier eller kurser online i stället för via fysiska möten. För att inte tala om vad risken att bli sjuk innebär om man bor där vården inte räcker till eller – i vissa fall – är näst intill obefintlig.

 

På fojo.se kan du läsa några exempel på hur journalistiken påverkas och hur journalister jobbar kring corona och covid19 på olika håll i världen. Där hittar du också en guide till hur man går kurs digitalt, eller för den delen hur man ger kurs online.

Väl mött bakom skärmen!

Och missa inte morgondagens kurssläpp. Sista ansökningsdag är 27 maj.

Kersti Forsberg

Kersti Forsberg är verksamhetschef på Fojo.