Per Hultengård och Daniel Nordström.
Per Hultengård och Daniel Nordström.

Offentlighetslagstiftningen äldst i världen - men inte bäst

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Den svenska offentlighetslagstiftningen är äldst i världen. Men den är inte bäst.
Medieinstitutet Fojo har låtit The Centre for Law and Democracy jämföra hur olika länders offentlighetslagstiftningar står sig mot varandra. Resultatet är att Sverige hamnar en bra bit ner på listan.
- Vi lever väldigt mycket på myten om den svenska öppenheten men vi är absolut inte bäst, säger Cecilia Wikström, EU-parlamentariker för liberalerna, som deltog i Fojos seminarium "Svensk offentlighet – bäst i världen?" i Almedalen.

 

 

 

 

 

 

Kanadensaren Toby Mendel, en av världens främsta granskare av offentlighetslagstiftning, är den på The Centre for Law and Democracy som gjort analysen av de svenska lagarna. I sin rapport föreslår han också ett antal förbättringar. T ex vilka lagrum som skulle behöva skrivas om, eller till, för att Sverige skulle hamna i toppklass när det gäller rätten till information (RTI). Läs hela rapporten här.

Men det är inte bara lagar det handlar om tror Fojos verksamhetschef Kersti Forsberg:
- Handlar också om kulturen hos myndigheter och tjänstemän ute i det offentliga Sverige, synen att offentlighet och transparens är något viktigt. Inse att det handlar om att granska makten så att det inte finns korruption någonstans.
Vad kan då Fojo göra?
- Vi har redan börjat finnas i det här arbetet via Offentlighetsjouren som hjälper journalister när myndigheter trilskas och inte lämnar ut handlingar. Men vi kommer fortsätta opinionsbilda för att lagstiftningen moderniseras, säger Kersti Forsberg.

I seminariet deltog Per Hultengård, jurist på TU Medier i Sverige, Cecilia Wikström, EU-parlamentariker, Liberalerna samt Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen. Kersti Forsberg, Fojo, var moderator.

Här kan du läsa Kersti Forsbergs krönika om rapporten.

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se