World Press Freedom Day 2017

Pressfrihetens dag uppmärksammades!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Den 3 maj uppmärksammades Pressfrihetens dag över hela världen. I år hölls Unescos officiella firande av Pressfrihetens dag i Jakarta i Indonesien och vid konferensen presenterades boken The Assault on Journalism som med all önskvärd tydlighet beskriver hur illa ställt det är.

Många tog tillfället i akt och diskuterade hoten mot pressfriheten, både i Sverige och internationellt. Och en svensk utgivare tillbringade dagen i en rättssal som målsägande. Den åtalade är en man som i tingsrätten dömts för att ha dödshotat henne med anledning av publiceringar som Gefle Dagblad har gjort. Anna Gullberg skriver i en krönika i Gefle Dagblad om hur hoten och haten på senare år eskalerat. 

I debattartikeln Journalister hatas och hotas till tystnadmedievärlden.se skriver Fojos verksamhetschef Kersti Forsberg och Svenska Unescorådets generalsekreterare Mats Djurberg att "självcensuren ligger och lurar i hörnen på många redaktioner och måste lyftas upp i ljuset för att, likt trollen, spricka".

Publicisterna och journalisterna Kurdo Baksi, Johan Ehrenberg, Helena Giertta, Åsa Linderborg, Jonas Nordling och Lilian Sjölund konstaterar i en debattartikel som publiceras i en rad tidningar att det måste tillföras resurser hos de rättsvårdande myndigheterna så att de klarar av att hantera den ökande mängden hot mot journalister. Debattörerna kräver åtgärder från regeringens sida för att minska problemen. En handlingsplan mot hat
och hot räcker inte.

Blankspot Project lanserade på Pressfrihetens dag en ny podd som ska handla om medievanor, engagemang och ger dagsaktuella spaningar. Programledare är journalisten Martin Schibbye och mediestrategen Brit Stakston. Det första avsnittet har titeln "Frihet att kunna agera".

I en video berättar JMG:s Britt Börjesson hur pressfriheten begränsas, hur journalister fängslas, hotas och mördas, både i länder långt bort och i vår närhet. Hon talar om vikten av allas rätt att få säga sin mening och varför journalisternas yttrandefrihet är viktigare än andras.”De första som tystas är journalisterna. Den som vill ta makten över människor, över sanningen, över ordet - den tystar journalisterna först.”

Sverige är näst bäst i världen på pressfrihet. Men samtidigt visar studier att hoten mot svenska medier blir fler och grövre. Och de utsattas berättelser gör att vi inte kan vara nöjda, skriver TU:s vd Jeanette Gustafsdotter i en krönika även det på medievärlden.se.

Fler artiklar och krönikor:

Fredric Karén, Svenska Dagbladet: Dags för en gemensam medieetik – för publikens skull
Thomas Mattsson, Expressen: Pressfrihetens dag och varför vi ska vara stolta här i Sverige
Cilla Benkö: Använd alla medel för att befria Dawit Isaak
Lars Ströman, mittmedia.se: Pressfrihetens dag: Det handlar om din frihet

Läs också mer om Fojos aktiviteter på vår engelskspråkiga sida.

World Press Freedom Day 2017 in Jakarta.

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se