6 tips för att öka din digitala säkerhet

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Foto Harland QuarringtonFoto Harland Quarrington/Flickr publicerad under en Creative Commons License. Nätet har blivit ett av de viktigaste arbetsverktygen för journalister. Det ställer precis som annat krav på att vi vet vad vi gör, hur vi skyddar källor och inte lämnar spår efter oss när vi inte vill. 
Klicka här så kan du on-line lära dig mer om digitalt källskydd, hur du skapar säkra mappar och krypterar e-post.

I den här artikeln delar Lasse Eldfast med sig av frågor han fått från kursdeltagare och som underlättar när du följer kursen. Han ger även länkar till mer bra och viktig läsning.

I kursen i digitalt källskydd får du som deltar steg för steg själv både skapa en krypterad mapp att lägga känslig information i och en krypteringsnyckel att använda med din mejl. Även på andra håll i mediavärlden märks det att det digitala källskyddet har börjat tas på större allvar – kanske främst som en reaktion på Edward Snowdens avslöjanden – och begrepp som "kryptering" är inte längre lika främmande för oss som jobbar med digital information.

De flesta av frågorna kring Fojo-kursen har varit av typen "är det här mejlet krypterat nu?" och glädjande nog har de allra flesta lyckats skicka ett första, krypterat mejl. För vissa har det varit problem att installera programmen men det har gått att lösa, vid ett tillfälle via videosamtal över Skype. Hör av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om du också har problem!

För vissa Mac-användare har Truecrypt krånglat, det kan i så fall vara värt att kolla den här länken eller i annat fall använda datorns inbyggda kryptering tills vidare (Windows-användare som inte vill använda Truecrypt kan gå hit).

Ett hemskt mord på journalisten Elin Falk i slutet av februari och polisens agerande aktualiserade redaktioners arbete kring källskyddet.

– Vi måste slå vakt om källskyddet. Men det är inte bara en juridisk fråga utan också en demokratiskt väldigt viktig sak, sa Folkbladets chefredaktör Anna Lith då.

Den här principfrågan är visserligen viktig i sig men faktum är att det här i praktiken var en praktiskt fråga: Elins dator var krypterad.

– Polisen hade knappast kunna få ut någon information alls, säger Anders Wennman, IT-chef på Folkbladet när jag ringer honom. Vi krypterade hårddiskarna för två år sedan, det känns rätt bra nu.

Har du inte redan gått Fojo-kursen och lyssnat på vad som hände Trond Sefastsson när polisen ville ha hans dator så kan du lyssna här.

Under våren har tidningen Journalisten publicerat en läsvärd artikelserie om digitalt källskydd och Internetstiftelsen i Sverige (IIS) har publicerat en guide och introduktion till hur man mejlar krypterat med Mailvelope samt surfar anonymt med Tor, samt uppdaterat sin redan gedigna "Digitalt källskydd – en introduktion". Kolla in dem också!

Lasse Edfast
Publik krypteringsnyckel: B1576CE4

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se