TV-kurs för tidningsfolk -16

Tid: 5-9 december 2016

Sista sökdag: 18 maj

Du jobbar idag som reporter med skrivna medier, men har börjat eller ska börja göra video. Den här kursen hjälper dig utveckla ditt intervjuande och din förståelse för skillnaderna mellan hur man intervjuar för en artikel och för etermedia.

Gestaltande journalistik-16

Tid: 14-18 november 2016

Sista sökdag: 18 maj

Vissa texter lever. Drar in dig, får dig nästan att glömma att du läser eller lyssnar. Får dig att känna att det är du själv och inte skribenten som upplever alltsammans.
Det är inte romanförfattande vi talar om, utan journalistik.

Klimatkompetens

Tid: 21-25 november 2016

Sista sökdag: 18 maj

Nyhetsredaktioner är självklart kunniga om korruption, kommunalpolitik och kriminalitet. Men nästa gång bevakningsområdet drabbas av översvämning, jordskred, skadeinsekter i skogsbruket, torka, skogsbränder eller raserad infrastruktur kan det vara de globala klimatförändringarna som ligger bakom.

Säkerhetskurs för journalister i konfliktområden-16

Tid: 12-16 december 2016

Sista sökdag: 24 oktober

Situationen verkar ständigt försämras för journalister som bevakar konfliktområden i världen. Journalister riskerar att bli trakasserade, hotade, misshandlade, kidnappade, fängslade och mördade.
Internationella konventioner som skyddar journalister i kris och krig tycks förlora i respekt. Journalister riskerar att bli måltavlor.

Vad händer i Ukraina? Inför Eurovision i Kiev

Tid: 6 april 2017, sista anmälningsdagen 28 mars
Plats: Kungsvalvet, Hantverkargatan 52, Stockholm

I närheten av industristaden Adviivka i östra Ukraina, 70 mil från Kiev, pågår hårda strider mellan ukrainska militärer och proryska separatister nu i början av mars. Striderna har krävt minst 13 civila liv utöver förluster av stridande på båda sidor och är de värsta sedan parterna ingick en vapenvila i december, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Bistånd – en miljardaffär

Tid: 11-13 oktober 2016

Sista sökdag: 9 september

Biståndet är utrikesdepartementets största utgift; 48 miljarder kronor. En stor del av pengarna kanaliseras regionalt i Sverige via flyktingmottagandet, trossamfund, kommuner och organisationer som finns utspridda i landet.

Bostad sökes – överallt

Tid: 28 november - 2 december 2016

Sista sökdag: 24 oktober

Bostadsbristen blir allt mer akut – och den är inte längre enbart ett storstadsproblem. Åtta av tio bor i en kommun med bostadsbrist – och så var det redan i början av 2015, innan de som kom hit från krigets Syrien blev ännu fler.

Databasjournalistik

Tid: 7-11 november 2016

Sista sökdag: 12 oktober

Som journalister är vi alla vana att hantera dokument. Stora eller små pappershögar som vi läser, sorterar och kategoriserar. Idag finns de dokumenten mer och mer i excelfiler och databaser och för att kunna komma åt dem behövs kunskaper om nya metoder.

Ekonomi för samhällsjournalister - Örebro

Fulltecknad!

Tid: 29-30 mars, sök senast 9 mars, 2017
Plats: City Konferenscenter i Örebro, Klostergatan 23, Örebro

Tycker du att ekonomi är svårt?
Inte efter den här kursen!

Faktakoll med Jack Werner i Stockholm, Malmö och Örebro

Platser och tider:

Stockholm 29 maj 2017 Fulltecknad
Malmö 30 maj 2017 Platser kvar
Örebro 31 maj 2017 Platser kvar

Propaganda och falsk information sprids med vindens hastighet. Politik och business ligger bakom. Vad ska vi tro på? Vilka ligger bakom? Och vad publicerar vi? Är vi tillräckligt källkritiska?
Den journalistiska trovärdigheten bygger på att läsarna/tittarna/lyssnarna kan lita på det som rapporteras. Hur gör vi då för att kolla fakta?

Fram med fakta

Tid: 12-22 juni 2017

Sista sökdag: 21 november

Kursen ger grunderna för en aktiv, grävande journalistik. Den förmedlar metoder och källor - tänkbara och otänkbara – för granskningar och avslöjanden, stora som små.
Under de två veckorna varvas föreläsningar av några av landets främsta experter med övningar och eget grävande utifrån deltagarnas egna uppslag och projekt.

Gestaltande journalistik

Tid: 29 maj - 2 juni 2017

Sista sökdag: 21 november

Vissa texter lever. Drar in dig, får dig nästan att glömma att du läser eller lyssnar. Får dig att känna att det är du själv och inte skribenten som upplever alltsammans.

Grafisk storytelling

Tid: 6-10 mars 2017

Sista sökdag: 21 november

I vår är det premiär för kursen i Grafisk storytelling. Den vänder sig till dig som är reporter eller arbetsledare och både vill berätta en historia och förklara vad som hänt. En enkel grafik kan räta ut många frågetecken i en berättelse och göra den mer läst och klickad, det vet vi alla.

Aktuella kurser – läs här


Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Fojo på Instagram


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se