Kerstiheader svart
         Mejla: kersti.forsberg@lnu.se                  Twitter: @ForsbergKersti

Var går gränsen för vad media ska visa?

Medan Stockholm läker efter terrorattacken på Drottninggatan fortsätter kriget i Syrien.
Var går gränsen för vad media ska visa eller inte? Var går gränsen för vad som är anständigt och när blir oskyldiga barn offer för ett effektsökeri bortom anständighetens gräns?

Efter den fruktansvärda kemvapen-attacken i början av april hade franska tidningen Libération en förstasida med rubriken Les enfants d’Assad (Assads barn). Nakna, förvridna, nästan genomskinliga barnkroppar i onaturliga ställningar ligger över hela sidan mot svart bakgrund.
Den får mig att må illa.

Organiserat hot och hat tystar journalister

Kvinnliga journalister tystas genom hot och hat. Det visar ännu en undersökning.
Var tredje kvinna som svarade på en ny Sifo-undersökning som TU presenterade under påsken funderar på att sluta med journalistiken på grund av de trakasserier hon utsatts för. Dessutom har nästan var femte ”avstått från att bevaka/rapportera om sakområde, samhällsfråga eller utveckling” eller från att ”bevaka/rapportera om viss person, gruppering eller organisation”.
Självcensur alltså.

Trovärdigheten är journalistikens förtroendekapital

Trovärdigheten är illa ute om journalister tar hänsyn till vilka som köper annonser i de medier där deras nyheter ska publiceras.
Trovärdigheten är förlorad för länge sedan om journalister delar sina reportage på hatsidor för sociala medier för att fånga klick åt sin arbetsgivare.

I lördags berättade Medierna i P1 om 24journalistik, uppstickaren på den lokala mediemarknaden som på ganska kort tid etablerat sig på ett antal orter runt om i landet. Den Kalmarbaserade medieaktören planerar att etablera sig på 17 platser runtom i Sverige under 2017, enligt Dagens Media.

Jobbar du på en agendasättande redaktion?

Agendasättande var för några par sedan mantrat på många redaktioner och honnörsordet för att urskilja den ”riktiga” journalistiken från den som kom ifrån pressmeddelanden eller utspel.
Vilken agenda var det som skulle sättas? Vilka ämnen har lättare att få fotfäste på morgonmötena? Jag tvivlar på att vissa av dem berör eller lockar tillbaka publiken.

Denna vecka har vi premiär på Fojo för en utbildning i konstruktiv journalistik. Det är, tror jag, första gången en sådan utbildning hålls i Sverige. Kursledare är danskan Cathrine Gyldenstedt, ”the world´s first Director of Constructive Journalism” på Windesheim-universitetet i Holland.

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se