Kerstiheader svart
         Mejla: kersti.forsberg@lnu.se                  Twitter: @ForsbergKersti

Kan vi inte enas om att detta inte är en ”kärringfråga”

I rummet sitter ungefär 100 personer. 11 stycken i publiken är män.
Vi sitter där för att lyssna på en paneldebatt om hat och hot mot kvinnor online.
Hur är det möjligt att detta ämne fortfarande ses som en kvinnofråga?

Stockholm Internet Forum (SIF) samlade i förra veckan ungefär 500 deltagare från 90 länder. Mängder av intressanta seminarier och debatter, en högljudd publik som la sig i och krävde svar när paneldeltagarna inte var tillräckligt tydliga, och infallsvinklar från jordens alla hörn.
Men i samma stund det skulle handla om ”Gender based violence online” försvann representanterna från det ena könet ut ur rummet.

Det obekväma, andra perspektivet

När hela världen skriver samma historia. När alla springer på samma boll. Vad händer då med den enskilda journalisten som vill ställa frågan åt andra hållet? Som vill ifrågasätta agendan och som undrar om det finns ett perspektiv tvärtom?
På vår konferens Journalism in a world of terrorism i Kalmar förra veckan träffade jag den begåvade radiojournalisten Sally Herships från public service-radiostationen Marketplace i New York. De har 14 miljoner lyssnare varje vecka och gör, precis som alla andra, analyser av vilka ämnen publiken är intresserade av och hur de ska rapportera för att få flest lyssnare.

Forskare och journalister diskuterar journalistik och terror

Ropar journalistiken Terror och Terrorism i tid och otid?
Hur påverkas journalistiken av terrorhandlingar och hot om terror?
Hur påverkas möjligheten till fri och oberoende rapportering i ett samhälle som stänger sig till följd av terrorhandlingar?

Dessa och andra frågor ska diskuteras på konferensen ”Journalism in a world of terrorism” som startar i Kalmar i morgon.
Vi på Fojo arrangerar konferensen tillsammans med kollegorna på Institutionen för medier och journalistik vid Linnéuniversitetet. Forskare och journalister ska jobba tillsammans under seminarier och workshops under dagarna, vilket är riktigt spännande!

Därför behövs Pressfrihetens dag 3 maj

Sedan 1993 firas Pressfrihetens dag världen över i morgon, den 3 maj.
Tyvärr, skulle man kunna säga. För om journalistiken och pressfriheten fungerat överallt, hade inte dagen behövts. Men det gör den inte. Här några exempel:

  • Straff-frihet för mord på journalister är fortfarande en realitet i många länder.
  • Fifa har godkänt avtal om ackreditering som ryska myndigheter totat ihop inför Confederation cup och som inskränker de enskilda reportrarnas möjligheter att jobba.
  • Ytterligare tre länder har under 2016 rasat ner till svart (”very bad”) på Reportrar utan gränsers årliga ranking om Pressfriheten i världen.
  • Hat och hot mot enskilda journalister påverkar varje dag deras arbetssituation.

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se