Offentlighetsjouren tipsar på Gräv 2017

På Grävseminariet gav Mats Amnell deltagarna ett par konkreta tips om hur man kan göra när myndigheter inte vill lämna ut allmänna handlingar. Och han berättade också om den service reportrar och redaktioner kan få gratis från Offentlighetsjouren på Fojo. Se videon och få tipsen du också.

Jack Werner
Foto: Magnus Bergström

Faktakoll med Jack Werner

Den journalistiska trovärdigheten bygger på att läsarna/tittarna/lyssnarna kan lita på det som rapporteras. Hur gör vi då för att kolla fakta?

Jack Werner var med och startade Viralgranskaren på tidningen Metro 2014. Ta del av hans kunskap och erfarenhet en eftermiddag i maj.
Du kan välja på kurser i Stockholm, Malmö eller Örebro. Om research på nätet, vandringssägner och hur man skriver artiklar/reportage som ska tillbakavisa lögner.

Här kan du läsa mer och anmäla dig.

Lyckas som frilans! - 31 maj i Umeå

Tillsammans med författarna till Frilanshandboken arrangerar Fojo en ny upplaga av "Lyckas som frilans", för dig som funderar på eller redan är frilans. Kursen hålls i Umeå den 31 maj. Något av det som bjuds i programmet:
- Tips och tricks hur man kommer igång som frilans i mediebranschen, och vad en redaktör vill ha.
- Försäkringsskydd och pensionssparande för frilansare.
- Så får du betalt flera gånger för dina artiklar och bilder.
Läs mer och anmäl dig här.

Rapport till FN om hot och hat mot kvinnliga journalister

Rapporten Fojo Media Institute’s Special Report focusing on Threats and On-­line Hate against Women Journalists and Gender Equality sammanfattar erfarenheter från aktörer inom den svenska mediasektorn specifikt relaterade till hat och hot mot kvinnliga journalister i Sverige. Den sammanfattar även Fojo Media institutets verksamhet med anknytning till hat och hot på nätet mot kvinnor journalister samt jämställdhet i Sverige, globalt, Somalia, Ryssland och Vitryssland, Rwanda, Zimbabwe och MENA-regionen.
Seminariet om hat och hot den 2 december gav global uppmärksamhet, bland annat från FN:s råd för mänskliga rättigheter (OHCHR) och när rådet skulle förbereda en rapport som FN:s generalsekreterare ska lämna till generalförsamlingen senare i år, bad man Fojo bidra med denna rapport.

Special Report focusing on Threats and On-­line Hate against Women Journalists and Gender Equality
1. Edström, M. (2016) ‘The trolls disappear in the light’
2. The 2 December Declaration
3. Concept Note on a proposed Swedish based International Centre to Manage Online Hate and Threats against Women Journalists
4. ‘Women at the frontline of Zimbabwe Journalism - Challenges of staying the course’
5. The Alexandria Declaration

Kalmar slott

Journalistik i en värld av terror - internationell konferens i Kalmar

Terror skapar kaos. Terrorism påverkar hela samhällen. Är världen farligare, mer skrämmande nu för tiden? Eller känns det bara så.
Vi behöver öka medvetenheten kring hur vi använder olika terrorbegrepp i journalistiken. Och vi behöver hjälpas åt, det är både svårt och viktigt.

Därför arrangerar Medieinstitutet Fojo i samarbete med Institutionen för medier och journalistik vid Linnéuniversitetet en internationell konferens för både journalister och medieforskare i Kalmar 9-11 maj: Journalism in a world of terrorism – terrorism in a world of journalism.
Första dagen är öppen för allmänheten, konferensen i övrigt för deltagare efter anmälan.

Här hittar du inbjudan/anmälan till journalister och medieforskare.
Frågor? Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Fojo, eller professor Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Feedback i praktiken

Feedback i praktiken - ny bok med metoder och verktyg

Du vill göra ett så bra jobb som möjligt. Ibland med lite hjälp. Eller så vill du hjälpa en kollega, men vet inte riktigt hur. De flesta törstar, längtar efter feedback. Men det allra vanligaste är nog att vi inte ger varandra någon feedback alls. 

Den nya boken Feedback i praktiken erbjuder metoder och verktyg som kan tillämpas på en redaktion – och av andra som har ord och berättande som syssla. Här finns konkreta exempel och beprövade förslag ur den journalistiska verkligheten på hur man kan komma över hindren och hitta modeller som gör feedback effektivt, slutresultatet bättre och jobbet mera lustfyllt.

Jessikka Aro utsatt för dödshot efter avslöjande om ryska nättroll

Jessikka Aro är finsk grävande journalist som utsatts för hot, trakasserier och demonstrationer sedan hon rapporterat om ryska nättroll i Finland. Händelserna ledde till att 22 finska chefredaktörer undertecknade ett upprop mot oseriösa, främlingsfientliga och otillförlitliga medier.

Hon deltog i seminariet "Hat och hot mot kvinnliga journalister" den 2 december. Du kan läsa mer här om både Jessikkas berättelse om hatkampannjen mot henne och andra vittnesmål om vad journalister utsätts för, liksom om arbetet för att stdöja yttrandefriheten runt om i världen.

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se